De cirkel van invloed en betrokkenheid (Stephen Covey)
Categorie: Inspiratie | 19 november 2024
Top Secretaries geeft jou dé tip om mentaal fit te blijven. In lastige situaties en bij piekergedrag pakken wij dit model erbij. Het helpt ons het uiterste uit onszelf te halen, maar ook om dingen te accepteren en los te laten. In dit artikel vertellen wij jou waar dit model vandaan komt, hoe het werkt en hoe het jou helpt mentaal fit te blijven.
Theorie over de cirkel van invloed en betrokkenheid
De cirkel van invloed en betrokkenheid – zoals het hele model heet – is bedacht door Stephen Covey, auteur van het boek ’De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. En hoewel de titel erop lijkt te duiden, gaat dit boek niet over leiding geven aan anderen, maar over leiding geven aan jezelf. Persoonlijk Leiderschap dus (dit boek is echt een aanrader voor iedereen).
Proactief zijn is één van de zeven eigenschappen waarmee je succesvol leiding geeft aan jezelf en volgens Stephen Covey richten proactieve mensen zichzelf vooral op hun cirkel van invloed. Ze houden zich vooral bezig met zaken waar ze echt iets aan kunnen doen.
Jouw cirkel van invloed
Wanneer jij je richt op jouw cirkel van invloed; dus de zaken waar je wel invloed op hebt, geeft dit positieve energie. Wanneer jij je vooral richt op de zaken waar je geen directe invloed hebt, maar wel betrokken bij bent ben je vooral bezig met anderen. Je let vooral op wat een ander fout doet en voelt je slachtoffer van zaken waar je weinig of niets aan kunt veranderen. Logischerwijs word je hier niet vrolijk van, maar levert dit juist veel negatieve energie op.
Wat te doen als je maar doorpiekert?
Natuurlijk komt het voor dat je ergens geen invloed op hebt, maar er toch over door blijft piekeren. Dan is de enige oplossing om te kijken of je nog ergens invloed kan pakken.
Stel: vanuit de organisatie is besloten dat het kantoor waar jij werkt voor 6 maanden dicht gaat. Er komt een grote verbouwing en jij moet in de tussentijd volledig thuiswerken. Jij piekert je suf, want je hebt geen fijne thuiswerkplek. Je hebt geen eigen scherm, geen fijne stoel, je wilt niet zonder je collega’s werken en je baalt ervan dat je vast weer rugpijn gaat krijgen door het thuiswerken aan de keukentafel. Je betrapt jezelf erop dat je meegaat in het gedrag van anderen en samen met je collega’s lekker aan het klagen bent. Over de situatie, de organisatie en jouw leidinggevende.
Kortom: je hebt geen invloed op het besluit en piekert, klaagt en zeurt maar door….
Vraag jezelf in dit soort situaties eens af: wat kan ik wel doen? Hoe kan ik invloed pakken. En negen van de tien keer is het antwoord hierop: in gesprek gaan. Deel jouw bezwaren met jouw leidinggevende en vraag hoe hij/ zij dit ziet. Wellicht heeft jouw leidinggevende allang schermen en goede stoelen geregeld. En heeft jouw leidinggevende een “samenwerk-rooster” gemaakt, stelt ze meer online koffiemomentjes en lunch wandelingen voor…. Dan is al jouw gepieker voor niets geweest.
Door te zoeken waar jouw invloed ligt en in gesprek te gaan, ga je merken dat je er voor je gevoel alles aan gedaan hebt om er het beste van te maken. Je benadert het positief, accepteert het daarna en laat het los, waardoor je minder focus legt op zaken waar je geen invloed op hebt.
Toepassen van de cirkel!
Mentaal fit zijn begint bij jezelf. Pak aan waar je daadwerkelijk invloed op kunt uitoefenen. Zorg goed voor jezelf, jij bent namelijk de enige die dat kan doen!
En lees dat boek van Stephen Covey; dat helpt echt om de kwaliteit van jouw leven en jouw werk te verbeteren!
Meer lezen over TS Well@Work