Drie tips voor een proactieve houding
Categorie: Beter in je werk | 12 mei 2021 | door: Inge Romkes programma manager
Het is maandagochtend 7.30 uur. Ik loop in de mist een rondje voordat mijn werkdag begint. Mijn eerste werkdag zonder die collega met wie ik zo nauw en met zoveel plezier samenwerkte. Zij heeft een andere baan. Fijn voor haar, maar voor mijzelf en mijn werk vind ik het echt heel stom. De afgelopen weken had ik dezelfde mist die ik nu buiten zie in mijn hoofd. Want hoe moet ik nu verder en met wie?
Eerlijk is eerlijk, ik ben een goede creatieve bedenker, zij is de gedetailleerde uitvoerder en die combinatie is toch wel essentieel. Hoe moet ik nu verder en met wie? Hoe zorg ik ervoor dat de belangrijkste activiteiten gewoon doorgaan? En die nieuwe plannen die ik had… kunnen die nog wel? Vorige week besloot ik: ik ga mijn taken en de voor Top Secretaries onmisbare taken die zij deed herzien en herplannen. Proactief.
Definitie proactief
Voor mijn persoonlijke ontwikkeling herlees ik het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey. Een echte aanrader trouwens om tijdens verschillende fases van je leven te (her)lezen. De eerste eigenschap gaat over persoonlijk leiderschap. Wees proactief.
Wat is dan eigenlijk de definitie van proactief?
De Van Dale zegt:
Proactief: waarbij je niet afwacht, maar vooruitdenkt.
Of zoals Covey het in zijn boek beschrijft: het betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Dat je gedrag afhankelijk is van je besluiten, niet van de omstandigheden. Dat je zelf bepaalt in welk humeur je bent, dat je je laat leiden door je waarden in plaats van door je gevoel.
Aan het einde van het hoofdstuk daagt de schrijver je uit om 30 dagen proactief te handelen. Alleen zo kan je een eigenschap ook echt eigen maken. Toen ik hier wat langer over nadacht merkte ik dat ik dit nog best moeilijk vond. Wat moet ik dan daadwerkelijk anders gaan doen? Waar moet ik mee stoppen en waar juist mee starten?
Dit heb ik voor jullie vertaald naar de drie onderstaande tips. Door hiermee te starten, word je houding proactiever.
Tip 1: Loop op de zaken vooruit
Dat klinkt een beetje gek, maar daarmee bedoel ik het volgende. Kijk eens naar je omstandigheden. Welke uitdagingen en problemen voorzie je in jouw werk of bij het bedrijf waar jij werkt in de nabije toekomst ontstaan doordat de omstandigheden veranderen? Als je dit in kaart hebt gebracht, ga dan naar jouw gedrag kijken. Bedenk hoe jij met jouw talenten dit probleem zou oplossen en adviseer dit aan jouw manager of zelfs aan de directie. Hiermee loop je misschien op de zaken vooruit, maar jouw advies is van groot belang.
Tip 2: Hou je bezig zaken met waar je invloed op hebt
Proactieve mensen handelen altijd vanuit hun cirkel van invloed. Omstandigheden zoals een collega die weggaat, een nieuw systeem wat je niet kent of het thuiswerken als gevolg van corona hebben invloed op jouw referentiekader. Hoe je vervolgens met die omstandigheden omgaat, jouw gedrag dus, is echter allesbepalend. Kijk jij naar de feiten, waar je wel bij betrokken bent maar geen invloed op hebt, dan kost dit vooral veel negatieve energie. Maar ga jij je inspannen voor dat waar jij invloed mee kan uitoefenen, dan levert dat positieve energie op.
Tip 3: Vraag om hulp als je het niet alleen kan
Het lijkt zo simpel maar ook ik betrapte mijzelf erop dat ik in eerste instantie probeerde alle uitdagingen die ik zag zelf het hoofd te bieden. Maar hulp vragen laat zien dat je ergens mee bezig bent, dat je een probleem wilt oplossen vanuit jouw invloed en jouw gedrag, maar dat je alleen nog niet zo goed weet hoe. Je toont echter verantwoordelijkheid, initiatief en je komt in actie. Een echt proactieve houding dus.
Zelf heb ik nieuwe doelen gesteld. Dit betekende keuzes maken aan de hand van tijd, prioriteit en mijn eigen invloed. Sommige leuke ideeën zijn weer even in de ijskast. Daarvoor moet ik op zoek naar een gedetailleerde uitvoerder. Ook heb ik hulp gevraagd én gekregen. De mist in mijn hoofd is weer verdwenen.
Wil je je ook ontwikkelen? Wij bieden verschillende trainingen aan. Onze opleidingsgids vind je hier.