Samen werken aan een sterk team
Heb je een team wat elkaar niet goed kent? Een team waarin de samenwerking en communicatie niet optimaal verloopt? Een team met onderstromen waar over in plaats van met elkaar gepraat wordt? Wil jij van jouw team een écht sterk team maken maar ook gelijk praktische resultaten zien? Wil jij dat jouw team weet én uitstraalt ‘waar ze nou eigenlijk van zijn?’
Dan is deze Teamcoaching waarbij de Piramide van Lencioni centraal staat een aanrader. De Piramide van Lencioni is een model wat dé vijf succesfactoren van teamwork weergeeft. Dit zijn de factoren vertrouwen, confrontatie, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en resultaat.
Programma
Deze team coaching bestaat uit drie dagdelen. Dagdeel 1 starten we met een creatieve teambuilding. Hiermee maken de assistants als het ware een gebruiksaanwijzing van zichzelf. Wie ben je (privé en zakelijk), hoe zit je in elkaar, wat vind je fijn in werken, wat heb je nodig van een ander om jouw werk zo optimaal te doen, waar blink je in uit? Doel is om elkaar beter te leren kennen. Vervolgens maken we de koppeling naar de Piramide van Lencioni en nemen we een deepdive in de onderste laag van de piramide; vertrouwen.
Op dagdeel twee en drie behandelen we de andere vier lagen van de piramide. Aan bod komt onder andere feedback geven, grenzen aangeven, nee zeggen en de cirkel van invloed. Praktische resultaten en toepasbaarheid zijn onmisbaar voor assistants. Dit geven we vorm door het maken van concrete werkafspraken over werkzaamheden, taken en omgangsvormen. Ook definiëren we de missie, visie en kernwaarden van het team.
Aan het eind van elke sessie krijgen de assistants huiswerk mee in de vorm van een opdracht die het team versterkt. Zo borgen we dat het bouwen aan het team ook doorloopt tussen de sessies door.
Piramide van Lencioni
1. Vertrouwen: in de onderste laag van Lencioni ’s model gaat het feitelijk om een gebrek aan vertrouwen. Goed functionerende teams met een hoge mate van onderling vertrouwen, durven zich gemakkelijk kwetsbaar op te stellen. Zij vertrouwen erop dat de intenties van hun collega's goed zijn, dat ze allemaal het beste voor hebben met het team, de resultaten en het werk. Teamleden weten wat er leeft bij elkaar, vragen elkaar makkelijk om hulp, geven elkaar feedback en zijn in staat om zo met en van elkaar te leren.
2. Confrontatie: ‘kunstmatige harmonie’ oftewel net doen alsof we het goed met elkaar kunnen vinden zien we nogal eens terug in teams. Roddelen, onderstroom, onuitgesproken gedoe. Het is giftig voor teamwork en samenwerking. Wanneer de basis met vertrouwen goed gelegd is, kun je – hoe ongemakkelijk ook – het échte gesprek met elkaar voeren over wat er werkelijk speelt in het team. Dit leidt automatisch tot meer openheid en betere samenwerking.
3. Betrokkenheid: onduidelijkheid of vaagheid is de grote bedreiging voor betrokkenheid. Niet denken dat we met dezelfde verwachtingen werken, maar het zéker weten. We maken duidelijke werkafspraken, zowel op gedrag als op werkinhoudelijk. Zorg ervoor dat het voor iedereen glashelder is wat ze van elkaar mogen verwachten.
4. Verantwoordelijkheid: de bereidheid en het vermogen om elkaar aan te spreken op schadelijk gedrag en matige prestaties. Het begint hier met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen houding, gedrag en prestaties. Daarop volgt het elkaar houden aan de gemaakte afspraken. Door elkaar steeds aan te spreken op schadelijk gedrag en matige prestaties, geef je steeds weer het beste van jezelf te geven in de teamprestaties! Grenzen aangeven en nee zeggen komt hier ook aan bod.
5. Resultaat: de bereidheid en het vermogen om persoonlijk belang ondergeschikt of maximaal even belangrijk te maken aan het teambelang. We geven dit vorm door te praten over hulp vragen, wat resultaat betekent en wat de visie, missie en kernwaarden van het team zijn.
Na de coaching heeft jouw team
- Meer kennis van, vertrouwen in en verbinding met elkaar;
- Kennis van de Piramide van Lencioni;
- Kennis van de feedbackregels, grenzen aangeven en nee zeggen;
- Duidelijke werkafspraken op gedrag en taken; waar zijn we van?
- Eigen missie, visie en kernwaardes.
Over de trainer Sicco de Ree
Als mensgerichte trainer is Sicco altijd bezig met duurzame inzetbaarheid van de deelnemers. Sicco heeft hotelschool gedaan en 10 jaar met veel plezier bij Adecco gewerkt, onder andere bij Top Secretaries. In februari 2017 is hij voor zichzelf begonnen als trainer en adviseur, met als grote specialiteit toekomst van secretaresses, communicatie en CoCreatie. Sicco coacht secretaresses en team leiders en is de trainer van ons totale ontwikkelingsprogramma Ticket to the Future. Sicco’s kracht is het creëren van een positief leerklimaat en hij is pas echt gelukkig als mensen daadwerkelijk in beweging komen.
Sicco de Ree heeft vergelijkbare trajecten reeds gedaan bij o.a. de Universiteit Utrecht. Eén van de deelnemers heeft de volgende referentie afgegeven:
“Het Teamcoachingstraject is zeer goed: in een veilige sfeer en met veel positief én praktisch resultaat! Iedereen kreeg de juiste aandacht en voelde zich gehoord en erkend, waardoor ons teamgevoel enorm is toegenomen. Ook de grote positieve kracht die van de trainer uitgaat heeft ons naar een hoger plan gebracht. Ik raad dit elk team aan!”
Meer informatie
Wil je dat wij deze training Incompany verzorgen? Wij maken graag een offerte op maat. Neem hiervoor contact op met Inge Romkes, Business Development Manager Top Secretaries, telefoonnummer: 06- 30395290, e-mail: inge.romkes@topsecretaries.nl. Of stel je vraag via onderstaand contactformulier.