Onze wekelijkse TOP 5: Trends in de wereld van werk
1 mei 2020 - In deze top 5 trends in de wereld van werk blikken we terug op hoe bedrijven hun aanpak nu duurzaam doorvoeren, hoe ze plannen maken om straks weer veilig terug aan het werk te gaan en waarom de Europese overheid actie moet ondernemen om te voorkomen dat 60 miljoen mensen hun baan verliezen.
1. Als de economie weer opengaat, testen bedrijven hun werknemers op COVID-19
Terwijl in sommige delen van de wereld het hoogtepunt van de pandemie nog moet komen, openen sommige Europese landen alweer voorzichtig hun deuren. Landen zoals Duitsland, Denemarken, Tsjechië, Noorwegen en Polen hebben hun maatregelen de afgelopen week versoepeld. Italië en Spanje zijn hiermee nog terughoudend.
Ondertussen investeren bedrijven in veilige werkplekken in hun kantoren, fabrieken en andere werkplaatsen, zodat ze straks verder kunnen in het nieuwe normaal. Zo heeft Ferrari het programma ‘Back on Track’ gelanceerd. Hierin bieden ze werknemers, families en leveranciers aan om zich op vrijwillige basis te laten teksten op het coronavirus. En Amazon wil alle 840.000 werknemers gaan testen. Het bedrijf bouwt daarvoor zelfs een eigen testfaciliteit.
2. Microsoft’s Work Trend Index: hoe werken we tijdens deze pandemie?
Microsoft houdt in een Work Trend Index bij hoe wereldwijd ons werk verandert. Het is geen verrassing dat hun laatste index zich met name richt op de veranderingen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en hoe ingrijpend dit de productiviteit veranderd. Uit een grondige analyse van ons vergader-, e-mail- en chatgedrag blijkt:
Platformen zoals Microsoft Teams zijn enorm gegroeid. Zoveel zelfs dat Microsoft Teams op 31 maart jl. een record van 2,7 miljard meeting-minuten telde!
Op afstand werken betekent ook dat meer mensen video gebruiken om de ervaring persoonlijker te maken. Het totaal aantal videocalls is met 1.000% gegroeid in maart.
3. Zullen visie en missie van bedrijven blijvend veranderen na COVID-19?
Op 22 april jl. was het Earth Day. Op die dag organiseerde Yale University de Yale Business Sustainability Summit, om de 50e verjaardag van de milieubeweging te vieren. De Summit vond virtueel plaats en was vooral gericht op de veranderende toon van veel landen en bedrijven, op het gebied van duurzaamheid. Waar voorheen milieu-issues vooral een bijzaak, een last of een zelfs een obstakel waren, vormen ze nu juist veel meer de kern van een bedrijfsstrategie, aldus Fortune.
De vraag die vervolgens die vervolgens met betrekking tot duurzaamheid brijst: hoe beïnvloedt COVID-19 de wereld ná de pandemie? De manier waarop wij werken is nu voorgoed veranderd en onze nieuwe gewoonten, zoals minder woon-werk verkeer en minder zakenreizen, hebben een positieve invloed op onze planeet als ze het nieuwe normaal worden.
4. Drie manieren hoe de arbeidsmarkt verandert door het coronavirus
De uitbraak van COVID-19 dwingt organisaties om mee te doen aan misschien wel het grootste sociale experiment voor de toekomst van werk, nu door thuiswerken en social distancing de manier waarop we werken en met elkaar contact houden verandert.
Maar niet alleen wáár we werken is veranderd, veel werknemers moeten zich nu ook aanpassen aan wat hun werk inhoudt en hoe ze hun werk uitvoeren. Harvard Business Review biedt drie oplossingen hoe bedrijven het best kunnen veranderen wat betreft werk, talent en vaardigheden waar dat het hardste nodig is:
Maak werk overdraagbaar door de hele organisatie
Dit betekent dat bedrijven hun werknemers snel en efficiënt moeten kunnen inzetten op de meest kritieke plekken in het bedrijf. Zo heeft Bank of America bijvoorbeeld 3.000 medewerkers omgeschoold om snel het recordaantal vragen van consumenten en kleine zakelijke klanten te kunnen beantwoorden.
Versnel Automatisering
Vooral nu is automatisering noodzakelijk om de huidige crisis het hoofd te bieden. Klantenservicecentra of nutsbedrijven hebben bijvoorbeeld hun automatisering uitgebreid om meer klanten te kunnen bedienen en werknemers veilig te houden.
Deel werknemers door middel van sector-overschrijdende uitwisseling van talent
Een manier om zowel bedrijven die personeel nodig hebben als werknemers zonder werk te helpen, is het creëren van een sector-overschrijdende talentuitwisseling.
5. De McKinsey-studie: bijna 60 miljoen Europese banen staan op de tocht
Volgens de McKinsey-studie, zijn op dit moment meer dan 58 miljoen banen in Europa in gevaar, als gevolg van de huidige pandemie. De helft van die banen zijn in de sectoren kunst, amusement, accommodatie en voeding. Dit komt neer op 26% van de totale werkgelegenheid in de 27 EU-landen.
Vooral de werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf heeft erg veel last van deze crisis. De studie geeft bedrijven en overheden een reeks stappen om de impact te verzachten, zoals toepassing van effectieve gezondheids- en veiligheidsprotocollen, investeren in werken op afstand waar dat mogelijk is en stimulering van tijdelijke herplaatsing van werknemers.