Onze wekelijkse TOP 5: Trends in de wereld van werk
8 mei 2020 - Thuiswerken leidt tot het maken van overuren, de EU onthult richtlijnen voor een veilige terugkeer naar het werk, de IAO waarschuwt dat de helft van de beroepsbevolking in de wereld het risico loopt zijn broodwinning te verliezen en het belang van omscholing in de COVID-19-economie: Dit zijn enkele van de onderwerpen die deze week de TOP 5-trends in de arbeidswereld domineren.
1. Thuiswerken betekent langere werkdagen.
Na de lock-down maatregelen die in een groot deel van de wereld zijn genomen als gevolg van COVID-19, zijn veel mensen thuis aan het werk gegaan. Hoewel de noodzaak om vanuit huis te werken in eerste instantie werd geprezen als een kans voor meer flexibiliteit, is het niet allemaal zonder gevolgen gebleven, schrijft Bloomberg. Het lijkt erop dat mensen die thuiswerken gemiddeld twee tot drie uur per dag meer aan het werk zijn dan wanneer ze vanuit kantoor zouden werken. Bovendien zorgt de constante 'always-on'-werkcultuur ervoor dat mensen steeds vaker overwerkt en gestrest zijn en graag terug willen naar kantoor. Hoewel er aanwijzingen zijn dat de productiviteit is verbeterd, hebben de toegenomen werkdruk en de uitdaging van het schipperen tussen het persoonlijke én professionele leven ook geleid tot een hoger risico op een burn-out.
2. Richtlijnen van de EU inzake gezondheid en veiligheid om weer naar het werk gaan.
Om de heropening van de economieën in de EU te versoepelen, heeft het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) richtlijnen opgesteld voor een veilige terugkeer naar de werkplek. Landen, zoals Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland, hebben aangekondigd dat zij van plan zijn om geleidelijk aan terug te keren naar de nieuwe norm en ook in Nederland wordt per maand gekeken naar een versoepeling van de maatregelen. De EU-richtlijnen hebben betrekking op verschillende gebieden, waaronder risicobeoordeling, hervatting van de werkzaamheden na een periode van sluiting en minimalisering van de blootstelling aan COVID-19 op het werk. De Europese commissaris voor werkgelegenheid en sociale rechten, Nicolas Schmit, verklaarde dat "deze richtlijnen een antwoord geven op praktische vragen van werkgevers". Op vergelijkbare wijze hebben drie toonaangevende HR-dienstverleners, waaronder The Adecco Group, onlangs hun krachten gebundeld om bedrijven en werknemers te helpen weer veilig naar het werk te gaan.
3. Cruciale rol van HR-afdelingen in het post-COVID-tijdperk
Het verstorende karakter van COVID-19 heeft bedrijven ertoe gedwongen om zich snel aan te passen. Veel bedrijven hebben voor het grootste deel vertrouwd op hun HR- en IT-teams om toe te zien op welzijn van de werknemers en het bedrijf operationeel te houden. In de fase van de geleidelijke heropening van onze economie krijgen HR-afdelingen nieuwe uitdagingen voor hun kiezen die worden gekenmerkt door de post-COVID-realiteit. Door de uitzonderlijke omstandigheden van de thuiswerkmodus zal bijvoorbeeld de mentale gezondheid meer op de voorgrond treden, zal het kantoor een andere functie krijgen en moet er worden geïnnoveerd. HR-afdelingen zullen een belangrijke rol spelen om ervoor te zorgen dat bedrijven klaar zijn om de nieuwe kansen optimaal te benutten die deze nieuwe realiteit biedt.
4. ILO: Nu het banenverlies fors toeneemt, loopt bijna de helft van de wereldwijde beroepsbevolking het risico niet in zijn of haar levensonderhoud te kunnen voorzien.
Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zal de COVID-19 pandemie een verwoestende impact hebben op de meest kwetsbare werknemers en op honderden miljoenen bedrijven wereldwijd. De ILO Monitor, die woensdag werd gepubliceerd, voorspelt dat 1,6 miljard werknemers in de informele economie (bijna de helft van de wereldwijde beroepsbevolking) het onmiddellijke gevaar lopen dat hun voorziening van levensonderhoud tot nul wordt gereduceerd. Dit is grotendeels te wijten aan de lockdown maatregelen en aan het feit dat werknemers in de informele economie in de zwaarst getroffen sectoren werken. Als gevolg van de crisis is de arbeidstijd gemiddeld met 10% verminderd en is het inkomen wereldwijd met 60% gedaald - met een daling van maar liefst 81% in Afrika en Amerika, 21,6% in Azië en de Stille Oceaan, en 70% in Europa en Centraal-Azië.
5. Overleven in de business betekent snel nieuwe vaardigheden aanleren om het hoofd boven water te kunnen houden.
In het licht van de sombere economische vooruitzichten hebben werknemers over de hele wereld hun aandacht gericht op omscholing en bijscholing. Vóór de COVID-19-pandemie werd geschat dat er tegen 2030 1 miljard mensen zouden moeten worden omgeschoold of bijgeschoold. Dit proces is de laatste weken in een stroomversnelling geraakt. Volgens Bloomberg is er afgelopen periode een aanzienlijke stijging geweest in de vraag naar vaardigheidstrainingen en hebben onderwijsorganisaties als General Assembly een grote toename gezien in het aantal inschrijvingen voor hun online lessen, workshops en evenementen. Ook hebben veel bedrijven die de afgelopen weken hun productie en diensten hebben gericht op COVID-19, het grootste deel van hun personeel opnieuw moeten opleiden. Het is geen verrassing dat voor zowel werknemers als bedrijven het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden een must is geworden in deze nieuwe economische realiteit.