Onze wekelijkse TOP 5: Trends in de wereld van werk
15 mei 2020 - De trends van deze week in de wereld van werk richten zich op positief nieuws, of het nu gaat om het herstel van uitzendtarieven, de stijging van het aantal online geplaatste freelance vacatures of de mogelijkheden om vanuit huis te kunnen bijscholen. Daarnaast kijken we ook naar hoe sommige veranderingen in de manier van werken van de COVID-19 meer permanent kunnen worden.
1. Snelle wervingsdalingen beginnen te vertragen
Aangezien het coronavirus onze economie blijft verstoren, is in veel delen van de wereld het aantal plaatsingen sterk afgenomen. Volgens LinkedIn is er echter reden tot optimisme, omdat veel van deze dalingen nu langzaam beginnen te verlopen. Zo hebben we in China de afgelopen weken een snelle opleving gezien en ook in de Verenigde Staten en Singapore zijn er tekenen van herstel te zien. Deze marktvolatiliteit heeft echter gevolgen gehad voor het vertrouwen van de werknemers. De Workforce Confidence Index laat zien dat, terwijl sectoren als Transportation & Logistics zich optimistischer voelen over de toekomst en HR-professionals het meeste vertrouwen hebben in hun loopbaanontwikkeling, Onderwijs en Corporate Services hun verwachtingen hebben verlaagd en sectoren als Entertainment en Media zich nog steeds het meest zorgen maken.
2. Meer grote werkgevers praten over het permanent thuiswerken
Terwijl veel werknemers over de hele wereld nog moeten terugkeren naar hun kantoor, hebben sommige grote bedrijven, waaronder Mondelez, Nationwide en Barclays, het al over het permanent maken van thuiswerk. Het verkleinen van hun vastgoedvoetafdruk zou niet alleen hun kosten verminderen, maar ook helpen om flexibel werk de nieuwe norm te maken in de post-COVID-wereld. CEO Dirk Van De Put van voedingsgigant Mondelez zei vorige week dat het bedrijf misschien niet meer alle kantoorruimten nodig heeft. En volgens Barclays CEO Jes Staley was er een overvloed aan kantoren met duizenden werknemers "die misschien wel tot het verleden behoren". Maar kantoren moeten niet meteen worden gesloten, omdat ze de werknemers in staat stellen om te socialiseren. Bovendien zullen veel werknemers die uit een week, zo niet maandenlange lockdown komen, graag terugkomen op hun respectievelijke werkplek, en het is goed om dit terug te zien in het beleid van de bedrijven.
3. Hoe de pandemie de manier waarop we werken voor altijd kan veranderen
Behalve het permanenter maken van werken op afstand, welke verdere veranderingen zullen we in de manier waarop we de komende maanden te zien? CNBC heeft experts in het veld gevraagd, waaronder Jake Schwartz, CEO van General Assembly, om de trends te identificeren die volgens hen een blijvende impact zullen hebben. In het artikel wordt onder andere benadrukt dat werknemers in de post-pandemische wereld misschien minder geneigd zijn om vergaderingen bij te wonen en in plaats daarvan gebruik te maken van e-mails en instant messaging. Bedrijven die de nadruk leggen op werk op afstand zullen hun werknemers waarschijnlijk financieel tegemoetkomen om de kosten van de benodigde apparatuur te dekken terwijl ze virtueel werken, wat ook zal leiden tot het einde van zakenreizen zoals we die kennen. Nu gezondheid en veiligheid meer op de voorgrond treden dan voorheen, zullen velen van ons misschien moeten wennen aan verplichte medische screenings op het werk, terwijl we ook de automatisering op de werkplek op de voorgrond zullen zien treden.
4. Meer professionals leren online thuis
Zoals eerder gemeld, hebben veel mensen besloten de huidige crisis te gebruiken om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Volgens de laatste gegevens van LinkedIn blijkt online leren populair te zijn bij zowel jongere werknemers als het topmanagement. Tussen februari en maart constateerde het bedrijf een piek van 63% in het aantal C-level professionals dat cursussen op LinkedIn Learning bekijkt, met als meest populaire onderwerpen 'werken op afstand', gevolgd door 'timemanagement' en 'werken vanuit huis'. Onder Gen Z-professionals groeide de interesse voor online leren met 26% en in het bijzonder voor soft skills cursussen zoals 'leiden op afstand'. Gezien deze onzekere economische tijden, wordt verwacht dat bijscholing steeds belangrijker zal worden, aangezien werknemers manieren zullen zoeken om zich te onderscheiden en flexibeler te worden.
5. Een toename van het aantal freelance banen op afstand
En last but not least, de Online Labour Index heeft deze week een recordhoogte bereikt, wat betekent dat er meer freelancevacatures op afstand worden geplaatst op online arbeidsplatforms dan ooit tevoren. Gemiddeld is het aantal geplaatste vacatures per dag met 30% gestegen ten opzichte van dezelfde tijd vorig jaar. Nu 47% van de afgestudeerden in de VS de arbeidsmarkt betreden als freelancer, wordt verwacht dat dit soort werk in de toekomst dominanter zal worden en dat online platforms een steeds belangrijkere rol zullen spelen bij het faciliteren van deze trend. Zoals echter tijdens de COVID-19-crisis duidelijk is geworden, is het belangrijk om ons sociaal stelsel op te waarderen om ervoor te zorgen dat alle vormen van werk, inclusief freelancers, toegang hebben tot sociale bescherming.