Een crisis doorstaan: vijf belangrijke trends die de nieuwe wereld van werk definiëren.
20 mei 2020 - De coronaviruscrisis was een grote wake-up call voor de wereld van werk. Maar terwijl onze economieën tijdelijk zijn vertraagd, heeft de pandemie zelf paradoxaal genoeg de toekomst van werk versneld. Voort kijkend op de lessen die we de afgelopen maanden hebben geleerd, hebben we een unieke kans om de huidige uitdagingen om te zetten in kansen die voor iedereen werken.
Dit artikel is geschreven door Alain Dehaze , CEO van The Adecco Group
Ongeveer een maand geleden, op het hoogtepunt van de huidige pandemie, zaten maar liefst 2,7 miljard werknemers volledig of gedeeltelijk thuis opgesloten. Dat is ongeveer 80% van de wereldberoepsbevolking. Als gevolg daarvan zijn velen van ons gedwongen om op afstand te werken, terwijl anderen hun vaardigheden hebben ingezet in sectoren waar de vraag sterk is toegenomen, zoals e-commerce en logistiek. En terwijl de wereld op veel fronten snel heeft geanticipeerd, heeft de coronaviruspandemie onze economieën vertraagd, waarbij het wereldwijde BBP volgend jaar naar verwachting met 3% zal dalen.
COVID-19 en de nasleep ervan markeren een nieuw tijdperk in de wereld van werk. We ervaren een enorme verandering in hoe we werken en hoe bedrijven werken. Van gezondheid en veiligheid, werken op afstand, versnelde digitalisering tot de-globalisering van supply chains; de nieuwe arbeidswereld zal een enorme uitdaging vormen voor werknemers, bedrijven en overheden.
Om een crisis te doorstaan is er meer nodig dan slechts het flexibel reageren op de gevolgen ervan
Bij The Adecco Group waren wij direct getuigen van deze veranderingen. Omdat de pandemie in het begin zowel een volksgezondheidscrisis als een economische crisis was, hebben we ons primair gericht op het waarborgen van het welzijn en de veiligheid van onze collega's en medewerkers en het waarborgen van bedrijfscontinuïteit om onze klanten te ondersteunen. Meer dan 30.000 van onze eigen medewerkers hebben de afgelopen weken vanuit huis gewerkt. We hebben alles uit de kast gehaald om het werk voor meer dan 400.000 medewerkers elke dag te blijven faciliteren.
Onze merken als LHH en General Assembly hebben gratis online trainingen en webinars beschikbaar gesteld. Daarnaast hebben we nauw samengewerkt met lokale en nationale autoriteiten om mensen te helpen bijscholen waar hun vaardigheden het meest nodig waren.
In het besef dat voor ongekende crisis ongekende maatregelen nodig zijn, hebben we onze krachten gebundeld. We zijn met andere toonaangevende bedrijven op het gebied van HR-oplossingen een alliantie aangegaan om mensen te helpen bij het veilig terugkeren naar hun fysieke werkplekken wanneer de tijd daar rijp voor is. Twee weken geleden publiceerden we een praktische gids met meer dan 400 voorbeelden in 13 landen en vijf sectoren.
COVID-19 is een reusachtige confrontatie met de werkelijkheid voor de wereld van werk. Maar net zoals de snelle reactie op de crisis in het begin een sleutelrol speelde, is het nu belangrijk om even aandachtig te zijn voor wat er daarna komt en voort te bouwen op de geleerde lessen.
Voorbij de dreigende crisis: Vijf belangrijke trends die de nieuwe wereld van werk vormgeven.
Terwijl sommige delen van de wereld zich nog in de crisisfase bevinden en nog moeten beginnen met het opheffen van hun lockdownmaatregelen, zijn de meesten van ons al in de fase van langzaam herstel en heropening van onze economieën beland. De nieuwe wereld van werk die hieruit zal ontstaan, wordt gedomineerd door fysieke afstand en het werken op afstand, en zal worden gevormd door deze vijf belangrijke trends:
De betrokkenheid van de regering op de arbeidsmarkten blijft sterk.
Regeringen over de hele wereld zijn gedwongen snel te handelen en maatregelen te nemen die de negatieve economische gevolgen voor werknemers en bedrijven verzacht. Deze betrokkenheid zal naar alle waarschijnlijkheid in de nabije toekomst groot blijven.
Van globalisering tot de-globalisering.
De pandemie heeft de nadruk op autonome en nationale toeleveringsketens en voorraden versterkt, wat een aanzienlijke impact zal hebben op veel sectoren. Hoog op die lijst staan productie, voedsel en energie.
Versnelde digitalisering: het nieuwe tijdperk van virtueel werk is een blijvertje.
Zowel bedrijven als werknemers zullen zich moeten aanpassen. We verwachten een nieuwe impuls voor nieuwe vaardigheden. Omscholing en bijscholing worden belangrijker en naarmate cyberbeveiliging relevanter wordt, zullen we meer banen in deze sector zien ontstaan.
Meer aandacht voor duurzaamheid en diversiteit.
Naarmate we minder leren reizen en meer vanuit huis werken, zullen onze consumptiepatronen veranderen. De fysieke afstandseconomie legt de nadruk op solidariteit, inclusie en diversiteit.
-
Het nieuwe - of beter – normaal.
Last but not least en naarmate we uit de crisis komen, zullen we het bestaande sociale stelsel moeten herdefiniëren. De kans om een blijvende verandering te creëren die de toekomst voor iedereen zal laten werken en die de sociale bescherming zal uitbreiden tot alle vormen van werk, mag niet worden gemist of verspild.
De uitdaging omzetten in kansen
Kijkend naar de toekomst zijn er veel open vragen, maar één ding weten we al: deze pandemie heeft de toekomst van werk aanzienlijk versneld. Als we sterker en veerkrachtiger uit de crisis willen komen, zullen we allemaal onze rol moeten spelen. Werknemers zullen meer tijd moeten investeren in omscholing, aangezien soft skills en digitale vaardigheden een must is geworden. Bedrijven en organisaties zullen zich moeten richten op werk op afstand en automatisering en tegelijkertijd een flexibelere en meer gedecentraliseerde werkplek moeten creëren. En beleidsmakers zullen zich op een kruispunt bevinden, aangezien hun beslissingen bepalend zijn hoe goed onze economieën zich zullen herstellen en hoe veerkrachtig ze zullen worden in het licht van een toekomstige crisis.
Er staat ons ongetwijfeld veel werk te wachten. Maar als we hierin slagen, zullen we de kansen van vandaag omzetten in een realiteit die ervoor zorgt dat de toekomst voor iedereen werkt, op een veilige en welvarende manier.