Waarom jij je woon-werkverkeer mogelijk mist: TOP 5 trends uit de wereld van werk
12 juni 2020 - Het bijscholen van werknemers, de economische impact van COVID-19 op ontwikkelingslanden, waarom 30% van de studenten hun loopbaan herzien en waarom je mogelijk je woon-werkverkeer mist. Dit zijn enkele van de onderwerpen die de trends van de wereld van werk kenmerkt.
1. Uit een nieuwe studie blijkt dat 86% van de werknemers van hun werkgevers nieuwe vaardigheidstrainingen vraagt
Bijna de helft van de kantoormedewerkers maakt zich zorgen over dat ze binnen vijf jaar zonder werk zullen zitten omdat hun vaardigheden verouderd zijn. Dat blijkt uit het laatste onderzoek dat is uitgevoerd door een van de toonaangevende Robotic Process Automation-softwarebedrijven, UiPath. Uit het onderzoek onder 4.500 deelnemers blijkt dat 86% van de werknemers wenst dat hun werkgever mogelijkheden voor bijscholing biedt. 83% zegt dat ze van hun werkgever verwachten dat ze meer investeren in het verbeteren van hun bestaande vaardigheden, waarbij bijna alle (96%) digitale vaardigheden als de meest relevante beschouwen. Het onderzoek is uitgevoerd in februari en maart van dit jaar en in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, India en Singapore.
2. Ontwikkelingslanden kunnen door het trage economische herstel ernstige economische gevolgen ondervinden
De wereldeconomie krabbelt langzaam op. Landen als Duitsland, Japan en Frankrijk behoren tot de landen die het snelst opbloeien, terwijl Spanje en het Verenigd Koninkrijk achterblijven, meldt Bloomberg. Economen zijn echter bezorgd dat, ondanks de groene pieken, het herstel zelf lang en traag kan zijn en belast met een erfenis van hoge werkloosheid en faillissementen. En niet alle landen zullen evenveel worden geraakt. Het meest recente rapport van de Wereldbank over de wereldwijde economische vooruitzichten stelt dat COVID-19 bijzonder blijvende schade zal toebrengen aan de zwakkere economieën. Het zal waarschijnlijk leiden tot lagere investeringen, vermindering van het menselijk kapitaal en een terugval van de wereldwijde handel en toeleveringsketens. Om uit te leggen hoe deze uitdagingen de ontwikkelingslanden zullen beïnvloeden, sprak de premier van Pakistan met het World Economic Forum. Hier is zijn boodschap:
3. Waarom jij je woon-werkverkeer mogelijk mist
Woon-werkverkeer kan voor velen een ontmoedigende ervaring zijn, maar het blijkt dat onze dagelijkse reizen van en naar het werk meer invloed hebben dan op het eerste gezicht lijkt. In zijn laatste artikel legt BBC's Damian Fowler uit dat woon-werkverkeer een essentieel psychologisch doel heeft. Het dient als een overgangsbuffer die mensen helpt hun gedachten te verleggen van de thuisrol naar die van hun professionele identiteit, en omgekeerd. Het maakt ook gebruik van diepere niveaus van creativiteit, en met een gemiddelde reistijd van 38 minuten, gebruiken de meesten van ons de reis om een boek te lezen, naar een podcast, een audioboek te luisteren of om games te spelen op onze telefoons. Woon-werkverkeer maakt daarom deel uit van onze routine en ons functioneren, en het leven zonder forensen is misschien wel moeilijker dan eerder werd gedacht. Lees meer over hoe je kunt aanpassen aan deze nieuwe norm hier.
4. 30% van de studenten overweegt om hun loopbaan te veranderen vanwege COVID-19
Uit een nieuwe enquête onder universiteitsstudenten blijkt dat 30% van de studenten overweegt hun loopbaan te veranderen in het licht van de COVID-19-pandemie . Jongeren herzien hun opties en leren hoe ze kunnen inspelen op tijden van economische nood. Uit een enquête onder 2.104 studenten en professionals blijkt dat bijna twee derde (64%) van plan is deze zomer een online cursus te volgen. Bovendien is ongeveer een derde (30%) van plan om een tussenjaar te nemen, en de meerderheid van hen zal stage lopen of zichzelf bijscholen. Volgens Caleb Kauffman, CEO en oprichter van Remote Internships, "nemen studenten de loopbaanontwikkeling in eigen handen door gebruik te maken van zowel oude als nieuwe onderwijsmodellen - het historische model van de stage / stage en moderne online leeralternatieven."
5. EU's voorspelling van vaardigheden voor 2020: voor vier op de vijf nieuwe banen zijn hoogopgeleide werknemers nodig
De meeste EU-lidstaten zullen blijven worstelen met kwesties als de vergrijzing, het toenemende gebruik van automatisering, globalisering en een duurzame transitie, concludeert het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop) in zijn laatste rapport. De studie trekt conclusies uit gegevens die vóór de pandemie van het coronavirus zijn verzameld, en daarom kunnen de voorspellingen op korte termijn te optimistisch blijken. De uitdagingen op lange termijn blijven echter relevant. Onder de meest relevante voor de komende jaren vinden we de afnemende omvang van het personeel van hoge leeftijd, baanpolarisatie en het feit dat vier op de vijf nieuwe banen hoogopgeleide beroepen zullen krijgen. Tegen 2030 zal de behoefte aan werknemers met een hoog kwalificatieniveau meer dan 36% van de totale werkgelegenheid uitmaken.