De TOP 5 trends uit de wereld van werk
23 juli 2020 - Van de nadelen van werken op afstand tot virtuele zomerstages en de impact van COVID-19 op onze werk/privébalans. Dit zijn enkele van de onderwerpen die de TOP 5-trends van deze week domineren.
#1. 100 miljoen werknemers kunnen niet op afstand werken, stelt het IMF
De coronaviruspandemie heeft geleid tot het verlies van tientallen miljoenen banen en miljoenen werknemers worden geconfronteerd met het vooruitzicht dat ze helemaal uit de arbeidsmarkt worden gedrukt omdat ze niet op afstand kunnen werken. Het Internationaal Monetair Fonds schat dat in het tijdperk van fysieke afstand, tot 100 miljoen werknemers in 35 geavanceerde en opkomende landen in gevaar kunnen komen. Dit komt overeen met 15% van de beroepsbevolking. Binnen deze groep zijn de jongeren, de vrouwen en de armen het meest kwetsbaar.
#2. Tips voor bedrijven die virtuele zomerstages aanbieden
De zomer is traditioneel de tijd waarin bedrijven stageprogramma's verzorgen. Onder de omstandigheden van COVID-19 zullen veel van dergelijke stages dit jaar vooral virtueel plaatsvinden. Aangezien dit voor de meeste bedrijven onbekend terrein is, is het essentieel dat zij de juiste maatregelen nemen om zich voor te bereiden op de ervaring. Bedrijven moeten onder andere realistisch blijven en de kerndoelstellingen van hun stageprogramma's in kaart brengen. Ze moeten de stagiairs motiveren door een echte leerervaring aan te bieden. Een voordeel van deze virtuele werkvorm is bijvoorbeeld dat het gemakkelijker is om stagiairs over de kantoren heen te laten samenwerken. Bovendien moeten managers geduld hebben en niet verwachten dat de dingen op dezelfde manier werken als in het verleden. Andere aanbevelingen benadrukken het belang van diversiteit en flexibiliteit, omdat niet alle stagiairs dezelfde achtergrond hebben.
#3. Barbados biedt een 12 maanden durend verblijf op afstand om bezoekers aan te trekken.
Omdat velen van ons dit jaar kiezen voor 'staycation' in plaats van reizen naar het buitenland, blijven landen die afhankelijk zijn van het toerisme achter met sombere economische vooruitzichten. In het licht van deze nieuwe COVID-realiteit hebben sommige landen echter besloten om anders te innoveren en bezoekers aan te trekken. Een van die landen is de Caribische natie Barbados, die een "Welkomststempel van Barbados voor 12 maanden" zal invoeren. Met deze postzegel kunnen bezoekers uit het buitenland een heel jaar blijven en daar op afstand werken. Door de voortdurende reisbeperkingen van het coronavirus is het vaak moeilijk om op korte termijn te reizen, maar het land hoopt dat een verblijf van een jaar sterk genoeg is om mensen die op afstand werken aan te moedigen om op bezoek te komen.
#4. Waarom de toekomst van AI (Artificial Intelligence) meer behoefte heeft aan diversiteit en de kunsten
Nu we naar de meer data gedreven economie toe gaan, zal AI niet alleen data- en techniekvaardigheden vereisen, maar ook steeds meer, en sommigen beweren, wat nog belangrijker is, dat de nadruk moet worden gelegd op beoordelingsvermogen, besluitvorming en menselijke vaardigheden. Analytische en soft skills moeten niet apart van elkaar worden gezien, maar als onderdeel van hetzelfde potentieel van menselijke probleemoplossende vaardigheden. Zo zal een goede datawetenschapper over alle noodzakelijke technische vaardigheden beschikken, waaronder kennis van python, statistiek en presentatie. Om een goed AI-model te bouwen, zouden ze echter ook goed moeten zijn in storytelling en taalkunde.
#5. Covid-19 heeft geleid tot meer empathie, langere werktijden en vergadermoeheid...
Microsoft heeft zijn tweede Werk Trend Index gepubliceerd, waarin de balans wordt opgemaakt van werken op afstand en waarin zowel kansen als uitdagingen voor de toekomst van werkplekken worden verkend. Hoewel de afgelopen maanden hebben geleid tot meer empathie tussen collega’s en onze perceptie van werken op afstand is veranderd, hebben velen van ons ook te maken gehad met lange werkdagen en online vergadermoeheid. We hebben de persoonlijke contacten met onze collega's gemist, wat ons vermogen om met elkaar samen te werken onder druk heeft gezet. Het is interessant om op te merken dat jongere werknemers meer moeite hebben gehad om de balans te vinden tussen professioneel en privéleven en dat dit in verschillende regio's van de wereld werd vastgesteld.