De TOP 5 trends uit de wereld van werk
31 juli 2020 - Van salariswijzigingen voor medewerkers die vanuit huis willen werken tot ontwikkelingen in de luchtvaart en een actieplan om economische gendergelijkheid op lange termijn te versnellen. Dit zijn enkele verhalen die de krantenkoppen halen in de trends van deze week uit de arbeidswereld.
#1. Facebook’s ‘salaris-per-locatie’ kan een precedent scheppen voor technologie.
De helft van de medewerkers van Facebook kan doorgaan met werken vanuit huis, maar salarissen kunnen worden aangepast op basis van de kosten van het levensonderhoud. Dit heeft vrijwel zeker een loonsverlaging als gevolg voor medewerkers die vertrekken uit Palo Alto. CEO Mark Zuckerberg waarschuwde zijn medewerkers hierover in een videoboodschap: 'Uw salaris wordt aangepast op basis van uw woonplek. En er zullen ernstige gevolgen zijn voor mensen die hier niet eerlijk over zijn’. Dus welke mogelijkheden zijn er voor Facebook-werknemers die voor een andere verblijfsplaats kiezen? Bestemmingen als Barbados, Georgia en Bermuda die programma’s lanceren om externe werknemers aan te trekken, zijn wellicht een optie. Lees meer over de verhuizing per locatie van Facebook in dit Financial Times-artikel.
# 2. Grote luchtvaartmaatschappijen vragen de VS en de EU toestemming vluchten 'over de vijver; te hervatten om banen te besparen.
British Airways, United Airlines, Lufthansa en American Airlines hebben leiders van de VS en de Europese Unie benaderd met het verzoek om groen licht te geven voor het hervatten van trans-Atlantische vluchten. Het hervatten van deze vluchten kan duizenden cockpit personeels- en operationele banen redden. Momenteel is reizen tussen Europa en de VS grotendeels verboden, maar de luchtvaartmaatschappijen stellen een COVID-19-testprogramma voor passagiers voor om de deze stap voorwaarts te ondersteunen. Sinds de pandemie is toegeslagen, hebben de meeste grote luchtvaartmaatschappijen duizenden banen geschrapt en ontslagen. Dat terwijl enkele kleinere spelers zijn ingestort. Lees hier meer over op de BBC.
# 3. Nieuwe kijk op ‘kwalificaties’ omdat gezinnen op zoek zijn naar een oppas met COVID-19-antilichamen.
Tijdens de pandemie is aan zorgverleners aan huis in veel gevallen gevraagd om meer dan voorheen te doen, van schoonmaken en koken tot thuisonderwijs. En die trend zet door. Terwijl de COVID-19 voortduurt, vragen veel ouders die moeite hebben om werk en het leven thuis in balans te brengen, om extra hulp van een oppas. In Amerika, zoals in dit artikel in de New York Times wordt benadrukt, zijn ouders op zoek naar nieuwe vaardigheden en ‘kwalificaties’ waaronder de vraag of de zorgverlener het virus heeft gehad, bereid is te verhuizen of leservaring heeft.
# 4. 'Een beetje perfectionistisch' zijn op je werk is misschien niet de eigenschap waarmee je jezelf wilt profileren.
Sollicitanten denken dat als ze zichzelf een ‘een beetje een perfectionist’ noemen, ze een grotere kans hebben op de baan de die ze willen. Uit het artikel 'WORKLIFE' van Natasha Frost blijkt echter dat perfectionisme in toenemende mate niet een professionele eigenschap is waarmee je jezelf wilt adverteren. Zo kan perfectionisme de werkomgeving negatief beïnvloeden, collega's vervreemden en het moeilijker maken voor teams om met elkaar om te gaan. ‘Als collega's kunnen kiezen tussen werken met een perfectionist of een niet-perfectionist', zegt psycholoog Emily Kleszewski, ‘dan zouden ze altijd de voorkeur geven aan de niet-perfectionist, de persoon die realistische verwachtingen schept voor zichzelf en voor het team.' Van perfectionistisch zijn word je bovendien zelf ook niet altijd even blij. Perfectionisme is een eigenschap die sterk correleert met psychische problemen die leiden tot stress en burn-out.
# 5. De COVID-19-crisis treft onevenredig veel vrouwen – en zo pakken de Latijns-Amerikaanse landen deze uitdaging aan.
Vrouwen staan wereldwijd stevig in de frontlinie van de COVID-19-respons. Dat geldt met name voor banen die onderbetaald, ondergewaardeerd en onzeker zijn. De ‘Accelerators in Latin America and the Caribbean’ - een groep Latijns-Amerikaanse leiders uit de publieke en private sector – pakt dit probleem aan door middel van innovatief beleid en initiatieven die een verschil kunnen maken voor vrouwen. Hierover schrijft het World Economic Forum. De groep is van mening dat gerichte en snelle actie nu de economische gendergelijkheid op lange termijn kan versnellen. Dit is het vijfpuntenplan:
- Evenwicht tussen de last van onbetaald zorgwerk
- Uitbreiding van sociale vangnetten naar de informele sector
- Ervoor zorgen dat vrouwen goed gepositioneerd zijn in groeisectoren
- Eigenaren van kleine bedrijven ondersteunen met vaardigheidstraining
- Aanpak van geweld tegen vrouwen