De TOP 5 trends uit de wereld van werk
29 januari 2021 - Veel uren werken, maar het gevoel hebben niet erg productief te zijn? Wat zijn de wereldwijde risico's voor 2021, hoe kunnen we de beroepsbevolking van China omscholen en hoe maken sommige landen het leven voor digital nomads gemakkelijker? Lees de trends van deze week uit de wereld van werk.
#1. Meer werken betekent niet altijd meer output, volgens deze onderzoekers
Veel tijd aan werk besteden in de hoop meer gedaan te krijgen? Bekijk eens goed of dat werkt. Softwarebedrijf QuickBooks heeft onderzocht, dat langer werken niet altijd gelijk staat aan een hogere productiviteit.
Het softwarebedrijf heeft zelfs een samenhang vastgesteld tussen een kortere werkweek en een hogere output.
Zo werken Zuid-Afrikanen gemiddeld 2.209 uur per jaar, bijna 1.000 uur meer dan werknemers in Duitsland. Toch zijn de productiviteit en de productie in Duitsland veel hoger dan in Zuid-Afrika. Daarom wordt er momenteel veel gepleit voor kortere of meer flexibele werkdagen en werkweken. Onder andere in Nieuw-Zeeland hebben bedrijven zoals Unilever besloten om over te stappen op een vierdaagse werkweek en het personeel voor vijf dagen te betalen om de prestaties en output te verbeteren. Lees hier meer.
#2. WEF’s ‘Global Risks Report 2021
Het Wereld Economisch Forum heeft het Global Risk Report 2021 gepubliceerd. Hierin wordt gekeken naar de huidige en toekomstige uitdagingen en er wordt geanalyseerd hoe COVID-19 ons beïnvloedt om deze aan te pakken.
Volgens het rapport zijn dit de bedreigingen die we de komende twee jaar kunnen verwachten:
• crisis in de werkgelegenheid en levensonderhoud
• wijdverspreide ontgoocheling onder jongeren
• sociale cohesie
Op lange termijn zullen de huidige economische risico's worden vervangen door bedreigingen van het milieu, zoals de klimaatverandering. Saadia Zahidi, directeur van het WEF, vertelt in een interview dat de huidige pandemie de ongelijkheid heeft vergroot, tot werkloosheid heeft geleid en de digitale kloof heeft verbreed. Download het volledige rapport hier.
#3. China bijscholen: De grootste beroepsbevolking ter wereld omvormen tot levenslang leren
De volgende grote uitdaging voor China is de transformatie van het onderwijs en het ontwikkelen van vaardigheden om te kunnen blijven voldoen aan de eisen van de digitale en postindustriële economie. En deze uitdaging is niet gering - naar schatting is alleen al in China de beroepsbevolking goed voor maar liefst een derde van de totale wereldwijde beroepsomschakeling die nodig is voor het werk van de toekomst.
In een rapport van McKinsey Global Institute, wordt vastgesteld dat Beijing niets minder dan een revolutie op het gebied van vaardigheden nodig heeft. Om daarin te slagen zal het zwaar moeten investeren in een leven lang leren en iedereen, met name de particuliere sector, erbij moeten betrekken. Lees hier meer over hoe China zijn enorme beroepsbevolking moet omscholen en transformeren.
#4. Nieuwe inzichten over freelancers in 2021
Er zullen meer freelance banen komen. Hoewel de freelance revolutie al aan de gang is, is het moeilijk om het totale beeld ervan samen te vatten. Een aantal van de meest recente onderzoeken over het onderwerp freelancen zijn verzameld en alle relevante inzichten over wat we in 2021 kunnen verwachten op een rijtje gezet. Freelancers zullen bijvoorbeeld een sleutelrol gaan spelen in het oplossen van de wereldwijde tech-talentkloof. Ook ontstaat er meer behoefte aan freelancers met techexpertise. Lees het volledige artikel hier.
#5. Landen experimenteren met speciale visa voor werk op afstand voor "digital nomads”
Ontsnappen aan de dagelijkse routine van thuiswerken? Dan hebben we goed nieuws! Zoals we al eerder berichtten, kiezen steeds meer werknemers ervoor om een digital nomad te worden en te verhuizen naar een land naar keuze, vaak ver weg van hun werkgever.
Hoewel deze expatlevensstijl tot nu toe werd beperkt door immigratiebarrières en belastingregels, wordt het binnenkort een stuk gemakkelijker om de wereld rond te reizen. Landen als Estland, Bermuda en Georgië komen met innovatieve ideeën om werknemers en freelancers aan te trekken voor een verblijf van maximaal één jaar. In Estland bijvoorbeeld kunnen digital nomads gebruikmaken van het zogenaamde Digital Nomad Visa-programma, terwijl je in Bermuda gebruik kunt maken van hun eenjarige "Work From Bermuda"-visum.