De TOP 5 trends uit de wereld van werk
20 november 2020 - In deze top 5 bekijken we waarom mensen bang zijn hun baan te verliezen, waarom werkgevers er zeker van zijn dat ze het talent krijgen dat ze nodig hebben, hoe machines rond het jaar 2025 de helft van al het werk kunnen uitvoeren en we leggen uit wat technostress is.
1. 54% van de werknemers maakt zich zorgen over het verlies van hun baan in de komende 12 maanden
Er is goed nieuws en slecht nieuws. Meer dan de helft (54%) van de werkende volwassenen maakt zich zorgen over het verlies van hun baan in de komende 12 maanden. Aan de andere kant blijft 67% van hen echter hoopvol en gelooft erin dat hun werkgever hen zal helpen bij het omscholen van hun huidige baan om zich voor te bereiden op de toekomst.
Dit is volgens een enquête die voor het World Economic Forum is uitgevoerd en komt op het moment dat de regeringen de ondersteuningspakketten voor de lonen van de mensen en het behoud van banen tijdens de pandemie geleidelijk afschaffen.
De arbeidsmarkten staan de laatste tijd onder druk door de opmars van de automatiserings- en robotiserings trends. Voor meer informatie, zie de visual hieronder.
2. 62% van de CEO's verwacht weinig tot geen problemen met het vinden van gekwalificeerde werknemers.
Uit een recent onderzoek onder topmanagers blijkt dat steeds minder CEO's in de nabije toekomst problemen verwachten met het vinden van gekwalificeerde werknemers. Slechts 11% gelooft dat er een uitgebreid tekort aan talent zal ontstaan. Toch maken niet veel bedrijven haast om nieuw personeel aan te nemen. Een derde van de CEO's zegt dat ze verwachten dat ze de komende 12 maanden mensen zelfs zullen ontslaan. Bovendien voorziet 21% van de bedrijven geen loonsverhoging voor hun werknemers, en 5% van alle werknemers verwacht zelfs een loonsverlaging.
3. Technologie en COVID-19 geven aanleiding tot 'technostress'.
Heb je gehoord van "technostress"? Waarschijnlijk niet, maar als je de afgelopen maanden thuis hebt gewerkt en je hebt geworsteld met het dagelijks omgaan met meerdere technische systemen, dan is de kans groot dat je er last van hebt! Mensen hebben moeite met het steeds maar bereikbaar zijn via digitale applicaties (e-mail, WhatsApp), functies en jargon. In dit technologie tijdsperk wordt er verwacht dat iedereen snel kan reageren op hun e-mails.
Verrassend genoeg heeft technostress minder te maken met iemands technische vaardigheden, maar meer met iemands persoonlijkheid. Mensen willen altijd bereikbaar zijn en (on-)bewust snel reageren.
4. Generatie Z zit in een onderbezettingscrisis - De gevolgen kunnen langdurig zijn
Jongeren blijven een van de groepen die het meest negatief worden beïnvloed door COVID-19 en de economische gevolgen daarvan. De werkloosheid onder jongeren en met name Generatie Z blijft hoog (veel hoger dan het algemene gemiddelde).
5. Machines nemen de helft van het werk over rond 2025
De zogenaamde robotrevolutie betekent dat in 2025 de helft van alle werkzaamheden waarschijnlijk door machines zal worden uitgevoerd. Aan de andere kant zullen er 97 miljoen nieuwe banen worden gecreëerd, vooral in de zorg, in de grote bedrijven en in de groene economie. Van de 300 ondervraagde bedrijven zei 50% van plan te zijn de automatisering van sommige van hun taken te versnellen, terwijl 43% verwacht banen te zullen schrappen als gevolg van de technologie.
Dit artikel is oorspronkelijk door de Adecco Group gepubliceerd (klik hier voor het volledige artikel).
Terug naar overzicht