De TOP 5 trends uit de wereld van werk
24 december 2020 - Van een vierdaagse werkweek pilot bij Unilever tot een verlaging van de inkomstenbelasting in Griekenland. Dit zijn enkele verhalen die deze week het nieuws haalden in de wereld van werk.
#1. Griekenland wil inkomstenbelasting tot 50% verlagen
De Griekse regering is van plan de inkomstenbelasting met 50% te verlagen voor werknemers die op afstand willen werken en naar het Middellandse Zeegebied willen verhuizen. Het project heeft als doel de aantrekkingskracht van Griekenland als toeristische hotspot te combineren met de ambities van het land om meer naar een digitale economie te bewegen. Dit initiatief is ook bedoeld om de ruim 800.000 Grieken die zijn vertrokken tijdens de staatschuldencrisis, terug te laten keren naar hun vaderland.
Het incentivepakket is alleen beschikbaar in 2021 en voor mensen die de afgelopen zeven jaar geen Griekse belastingplichtige zijn geweest.
#2. Unilever pilot: vierdaagse werkweek in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland start Unilever met een experiment om haar medewerkers vier dagen per week te laten werken en vijf dagen uit te betalen. Met dit experiment wordt getest of dit voor een effectievere manier van werken zorgt.
Nick Bangs, directeur van Unilever in Nieuw-Zeeland, zegt dat de werknemers niet meer uren per dag zullen gaan werken. In het land wordt al langer gediscussieerd over de invoering van een vierdaagse werkweek. Zo moedigde premier Jacinda Ardern werkgevers eerder aan hiermee aan de slag te gaan. Ook hoopt ze hiermee het lokale toerisme een boost te geven, nu buitenlandse toeristen vanwege het coronavirus wegblijven. Na 12 maanden gaat Unilever dit experiment evalueren en een besluit nemen dit wel of niet verder uit te rollen naar haar meer dan 150.000 werknemers over de hele wereld. Lees meer hierover in Forbes.
#3 . Het COVID-effect: gegevens van online vacatures laten een afname van 77% op jaarbasis zien naar de vraag van werk in het Verenigd Koninkrijk.
Het Office for National Statistics (ONS) van de Britse regering gebruikt een reeks indicatoren en databronnen om het aanhoudende effect van de COVID-19-pandemie op de economie en de samenleving te beoordelen. Zo worden bijvoorbeeld het aantal nieuwe bedrijven, het wegverkeer, de vracht- en scheepvaarten het aantal vacatures bijgehouden. Dit wordt gebruikt als graadmeter voor werkzoekenden. De laatste gegevens laten een aanzienlijke daling zien van de online vacatures, die ten opzichte van dezelfde periode in 2019, met 77% afgenomen zijn. Lees meer hierover via
ONS.
#4 Driekwart van de werknemers wil in de toekomst terug naar kantoor - maar hoe ziet die werkplek er dan uit?
Ondanks dat het werken op afstand ‘normaal’ is geworden, hopen drie op de vier werknemers op een bepaald moment in de toekomst terug te keren naar kantoor. Vastgoedbedrijf JLL, heeft een wereldwijde enquête onder kantoormedewerkers gehouden. Hieruit is gebleken dat mensen terug op kantoor ruimte willen hebben om te kunnen verbinden, socialiseren, en samen te werken. Een ruimte om je af te zonderen behoort ook tot de wensen, en werken in een ‘natuurlijke’ omgeving werd als belangrijk genoemd. "Bedrijven die zich richten op een mensgerichte werkplek, die gericht is op flexibiliteit, gezondheid, welzijn en beleving, gaan floreren", aldus de Chief Product Office van JLL.
#5 Bij de pandemie is het aandeel niet-werkende moeders op het werk sterker gedaald dan bij andere ouders
Het combineren van werk- en gezinsverplichtingen is een uitdaging voor veel ouders. Leren op afstand en de sluiting van veel kinderopvangcentra hebben voor extra druk gezorgd tijdens de COVID-19-pandemie, vooral bij ouders zonder de steun van een partner thuis.
Hoewel eerder onderzoek aantoont dat de pandemie van september 2019 tot september 2020 moeders en vaders in het algemeen op dezelfde manier heeft getroffen, blijkt uit een nieuwe analyse van het Pew Research Center dat het aandeel van niet-werkende moeders sneller is gedaald dan onder andere ouders:
In september 2020, zes maanden sinds de COVID-19-uitbraak, werkte 67,5% van de alleenstaande moeders met nog thuiswonenden kinderen onder de 18 jaar, vergeleken met 76,1% in september 2019. Deze daling met 9 procent is de grootste van alle groepen ouders. Onder alleenstaande vaders zien we een daling van 4%, ongeveer evenveel als de daling die werd waargenomen bij moeders en vaders met een partner.