50-plussers in de krappe arbeidsmarkt
De 50-plus generatie kan het probleem van de schaarste aan talenten helpen oplossen. Verschillende oudere werknemers spraken met ons over hun ervaringen op de arbeidsmarkt en hoe zij aan hun eigen toekomst bouwen.
Dit artikel is geschreven door Mara Stefan, Senior Vice President of Thought Leadership.
In een gesprek met een collega werd mij onlangs gevraagd of ik bij mijn "derde bedrijf" werkte. Ik vatte de vraag niet persoonlijk op, omdat hij had gewezen op de succesvolle levensduur van mijn carrière. Maar het zette me wel aan het denken. Als 50-jarige en nog lang niet gepensioneerd, houd ik nog steeds van wat ik doe en kan ik me niet voorstellen dat ik niet zou werken. De pandemie heeft echter de kijk van veel mensen op werken veranderd, en ik vraag me af hoe anderen in vergelijkbare situaties (boven de 50) nu over werk denken?
Deze vraag haakt in op de missie van onze Thought Leadership-afdeling binnen de Adecco Group om het bedrijf voor te bereiden op de toekomst van werk. Van de vele trends die we zien, is een groeiend probleem de schaarste aan talent. Zou het verwelkomen van oudere werknemers zoals ik, een sleutelrol kunnen spelen in het verlichten van deze uitdaging?
Ervaringen van 50-plussers
Om een meer persoonlijke kijk op de kwestie te krijgen, ging ik in gesprek met verschillende 50-plussers, zowel bij de Adecco Group als bij LHH.
Reuben Cohen, Managing Director North-America voor LHH
Van alle mensen die ik heb gesproken is Reuben met zijn 69 jaar de oudste. "Ik hou van mijn werk en kan me niet voorstellen met pensioen te gaan. Ik ben een man met veel energie en ik gebruik mijn nuchtere karakter om mensen te laten zien dat mijn leeftijd niks zegt over mijn kunnen. Een voorbeeld: "Soms kan ik me dingen niet herinneren. Maar dat was 30 jaar geleden ook zo. Nu heb ik een excuus!’’.
Helene Cavalli, Vice President of Thought Leadership & Customer Advocacy voor LHH
Helene is 58 - fit, zelfverzekerd en draagt haar haar in het natuurlijke grijs. "Ik werd al vroeg grijs. Rond mijn veertigste besloot ik te stoppen met het kleuren van mijn haar, maar de reacties waren niet positief. Hoewel ik een leidinggevende functie had, had ik het gevoel dat ik onzichtbaar was geworden," zei ze. "Nu, na de pandemie, zijn meer vrouwen gestopt met het verven van hun haar en wordt het gezien als leuk."
Adam Roscoe, Vice President of Corporate Communications voor de Adecco Group
Adam, nu 63, vertelt over zijn plotselinge ontslag, met de schok van acht jaar geleden nog in zijn stem. "Ik werkte 14 jaar voor een Fortune 500-bedrijf toen mijn baas op een dag zei dat het tijd was om uit elkaar te gaan. Ik was 55 en dat kwam voor mij nogal onverwacht," zei hij. "Ik verstuurde 120 cv's, en slechts 10% nam de moeite om zelfs maar met 'Nee, bedankt' te antwoorden. Ik kreeg misschien vijf gesprekken, die geen van alle tot iets leidden. Ik moest de volgende kans zelf creëren."
Een advies aan jezelf
Ik vroeg Adam welk advies hij een jongere versie van zichzelf zou geven. "Blijf je professionele netwerk koesteren buiten het specifieke bedrijf waarvoor je werkt en de specifieke baan die je vervult. Zodra je de kracht van een groot merk niet meer achter je hebt staan, zul je afhankelijk zijn van dat netwerk" zei Adam.
"En blijf je bijscholen met certificeerbare vaardigheden. Besteed daar 10% van je carrière aan. Gedurende 35 jaar heb ik een goed carrièreprofiel opgebouwd en verwachtte ik dat mijn CV voor mij zou werken wanneer ik deze het meest nodig had. Maar als je een bepaalde leeftijd bereikt, zijn eerder behaalde successen uit het verleden geen garantie meer voor succes in een veranderende toekomst. Wat ik waardeerde als `ervaring` kwam over als `te duur` en `oud`."
"Ik vind dat upskilling ook gaat over het leren van nieuwe hard skills om jezelf mentaal en fysiek op te rekken," aldus Helene. "Het helpt om te laten zien dat je een actieve rol speelt bij het bestrijden van eventuele vooroordelen over oudere werknemers. Het is aan ons," voegt ze eraan toe, "om ervoor te zorgen dat we de leeftijdskloof overbruggen door onze acties, zowel op het werk als in het leven. Tijdens de pandemie heb ik precies dat gedaan."
Een levendige banenmarkt
Het is misschien veelzeggend dat zowel Helene als Adam zich richten op het individu, in plaats van op de stappen die bedrijven zouden kunnen nemen om een meer inclusieve omgeving voor oudere werknemers te bevorderen. Ik vroeg Reuben, die van de drie het nauwst samenwerkt met klanten die nieuwe kansen zoeken, of hij structurele veranderingen ziet in bedrijven met betrekking tot ouder talent.
"Daar kan ik niets over zeggen. Maar ik weet wel dat sinds het begin van de pandemie meer en meer leidinggevenden van in de zestig met veel ervaring in grote bedrijven hun carrière opnieuw evalueren," zei hij. "En wat we zien is dat ze overstappen naar kleinere, op groei gerichte bedrijven die hun ervaring, wijsheid en vooral hun inzicht in leiderschap waarderen. Als gevolg daarvan," voegt hij eraan toe, "bevinden we ons in de meest levendige banenmarkt die ik in lange tijd heb meegemaakt. Beter nog, we zien minder leeftijdsvooroordelen dan ooit tevoren."
In één gesprek ontkrachten deze 50-plussers grondig de mythe dat ouderen niet het nodige uithoudingsvermogen of de tijd hebben om bij te blijven.
Vier generaties, één werkplek
En tot slot is er nog een trend om rekening mee te houden. Voor het eerst zijn er vier generaties op de arbeidsmarkt. Gen Z, Millennials, Gen X en Boomers werken allemaal tegelijk, en velen van hen brengen verschillende perspectieven en ideeën in. Organisaties kunnen een enorm onbenut potentieel ontwikkelen door de unieke eigenschappen van elke generatie te erkennen, ervoor te zorgen dat elke generatie wordt gewaardeerd en de samenwerking tussen alle generaties aan te moedigen.