Kansen bieden aan jongeren met een handicap in het digitale tijdperk.
Dit bericht is geschreven door Laurent Freixe, Chief Executive Officer Zone Latin America, Nestle, en Sarah Cheyne, Group VP Talent Experience, Inclusion and People Analytics bij de Adecco Group. Het werd voor het eerst gepubliceerd op Decent Jobs for Youth.
Jongeren en mensen met een handicap behoren tot de meest benadeelde groepen als het gaat om het vinden van een baan en het maken van stappen in hun carrière. Wanneer een jonge leeftijd en een handicap worden gecombineerd, is de situatie op de arbeidsmarkt helaas nog slechter.
De COVID-19-pandemie heeft de problemen van de naar schatting 180 tot 220 miljoen jongeren met een handicap verergerd. In de eerste helft van 2020 zat een op de zes jongeren zonder werk en behoorden mensen met een handicap tot de eersten die hun baan verloren door de gevolgen van COVID-19. Jonge vrouwen met een handicap ondervonden daarin nog meer problemen dan jonge mannen met een handicap.
De bedrijven die wij vertegenwoordigen, de Adecco Group en Nestlé, hebben actie ondernomen om jongeren met een handicap te ondersteunen. Onze bedrijven zijn bijvoorbeeld lid van zowel het Global Initiative on Decent Jobs for Youth van de VN als het Global Business and Disability Network van de ILO.
Als we kansen willen bieden aan jongeren met een handicap die tussen wal en schip dreigen te vallen in onze samenleving, kunnen we dat niet in ons eentje doen. In de eerste plaats moeten we samenwerken met initiatieven en netwerken, de ILO is daar een voorbeeld van. Daarnaast is het belangrijk dat we jongeren die met een handicap leven beter leren begrijpen om samen te kijken waar zij hulp bij kunnen gebruiken.
Kansen in het digitale tijdperk
De wereldeconomie richt zich steeds meer op digitaal, door de COVID-19-pandemie verloopt dit proces nog sneller. Werkgevers uit alle sectoren doen hun best om digitaal geschoolde kandidaten aan te werven en te behouden - en dat geldt ook voor digitaal geschoolde kandidaten met een handicap. Voor meer dan een miljard mensen met een handicap over de hele wereld bieden digitale vaardigheden en gebruiksvriendelijke technologie kansen op passende banen in de huidige economie.
Helaas bieden de meeste opleidingen, die certificaten in het ontwikkelen van veelgevraagde digitale vaardigheden aanbieden, nog steeds geen gelijke kansen voor jongeren met een handicap. Om ervoor te zorgen dat aanbieders een meer inclusief aanbod kunnen bieden heeft het Global Initiative on Decent Jobs for Youth een beleid geschreven om de bewustwording te vergroten en op te roepen tot actie op dit punt.
Het hele artikel lees je hier.