De toekomst van deeleconomie (als die er is)
8 oktober 2020 - Airbnb, Uber, WeWork ... de grootste bedrijven in deeleconomie zijn zwaar getroffen door COVID-19. Heeft de deeleconomie het hoogtepunt bereikt?
"Om die vraag te beantwoorden, denk ik dat we ons eerst moeten afvragen wat deeleconomie is", legt Marta Mainieri**, schrijfster van "Collaboriamo! (Laten we samenwerken) uit.
"Want als we het hebben over de deeleconomie, zijn bovengenoemde organisaties niet de meest representatieve vorm van dit verschijnsel. Er is een vorm van deeleconomie die zich meer bezighoudt met het leveren van diensten, meer een organisatiemodel is waar deze grote, internationale platforms bij passen. Deze platforms zitten ongetwijfeld in de problemen, net als veel andere bedrijven en sectoren. Maar, er is ook nog een vorm van deeleconomie die lager in de gemeenschap begint en bedoeld is om echt in te spelen op de daadwerkelijke behoeften van mensen.
Volgens Mainieri is deze tweede versie allesbehalve een probleem. "Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat het laat zien hoe gemakkelijk het is, en sterker dan ooit uit de COVID-19-crisis is gekomen", voegt Mainieri eraan toe. "We weten nu allemaal dat samenwerking een win-winsituatie is. Het coronavirus heeft ons geleerd dat als we samenwerken, we sterker zijn. In de zorg, welzijn en wederzijdse hulp is samenwerking tussen collega's altijd een goede zaak geweest. Ik denk aan sociale straten, vrijwilligerswerk, en alle bewonersinitiatieven die gebaseerd zijn op relaties."
Er zijn nog veel meer voorbeelden. "Kijk maar eens naar platforms zoals Milano Aiuta (Milaan helpt). Het concept is om nuttige en waardevolle contacten, zoals handel, vaardigheden en ideeën te bundelen. Het is ontstaan door een behoefte die de hele gemeenschap heeft. Dit verklaart de problemen van de grote spelers en het succes van de kleinere spelers. Het verschil heeft niets te maken met de grootte, het gaat om de gemeenschappen waarin ze geworteld zijn. Waar een gemeenschapsgevoel is, is er een grote veerkracht", aldus Mainieri.
Come Home is een voorbeeld van de deeleconomie die wordt ondersteund door trouwe klanten. "Het is een platform dat thuisevenementen organiseerde. Met de gezondheidscrisis was dat natuurlijk niet meer mogelijk. In een hele korte tijd lanceerden ze Stay Home. Ze maakten van alle evenementen online digitale evenementen en het werkte heel goed."
"Het echte probleem met de deeleconomie is niet de impact van het coronavirus," voegt Mainieri toe. "De waarheid is dat er geen ‘bekende’ investeringen zijn waaruit het geloof in dit model blijkt. Veel plannen verliezen aan kracht en gaan verloren, omdat er geen geld is om op te schalen en te groeien. Er zijn geen financiële teams die geloven in de mogelijkheden - zelfs niet in winstgevende - die sociale netwerken bieden".
En last but not least, digitale technologie. Tegenwoordig kan geen enkele onderneming meer zonder. De crisis heeft aangetoond dat digitale technologie - de vaardigheden en knowhow – zeer belangrijk is voor succes.
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Morning FUTURE hier.
** Marta Mainieri is auteur van "Collaboriamo! (Laten we samenwerken), het eerste boek over de deeleconomie dat in Italië is gepubliceerd, oprichter van Collaboriamo.org, een platform dat diensten aanbiedt voor de deeleconomie, en curator van Sharitaly, het eerste evenement in Italië dat volledig gewijd is aan de deeleconomie.