De voordelen van een vierdaagse werkweek
Veel bedrijven experimenteren op dit moment met een vierdaagse werkweek. Deze trend is ontstaan doordat vijf dagen van acht uur, de ‘traditionele werkweek’, niet altijd leidt tot optimale productiviteit, de gewenste werk-privé balans en tevreden medewerkers. Bedrijven die een vierdaagse werkweek hebben ingevoerd, ervaren een hogere productiviteit, meer betrokkenheid van medewerkers en een verbeterde werkcultuur.
Wat is een vierdaagse werkweek?
Met een vierdaagse werkweek hebben medewerkers één extra dag per week vrij. En dat kan bijdragen aan een betere werk-privébalans en meer vrije tijd.
Een vierdaagse werkweek kan op verschillende manieren worden ingevoerd. Sommige bedrijven kiezen ervoor om werknemers vier lange dagen te laten werken, terwijl anderen ervoor kiezen om werknemers elke dag korter te laten werken. Sommige bedrijven voeren de vierdaagse werkweek in voor al hun werknemers, terwijl anderen deze optie alleen aanbieden aan bepaalde werknemers of teams.
Werkgevers moeten bij invoering van een vierdaagse werkweek duidelijke afspraken maken over het salaris. Sommige werkgevers verlagen het salaris van werknemers die overstappen op een vierdaagse werkweek terwijl anderen hetzelfde salaris blijven bieden.
Waarom een vierdaagse werkweek?
Er is sprake van een groeiende aandacht voor een goede werk-privé balans. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat een goede balans tussen werk en privé belangrijk is voor de gezondheid en productiviteit van hun werknemers, en daarmee ook voor het succes van het bedrijf. Dat bedrijven hier aandacht aan besteden is cruciaal. Uit onderzoek van TNO blijkt dat maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders last zegt te hebben van burn-outklachten door werk en 37 procent van de werknemers geeft werkdruk of werkstress op als reden voor verzuim.
Een kortere werkweek zou hier verandering in kunnen brengen. Zo zou een vierdaagse werkweek zorgen voor hogere productiviteit, een verbetering van de gezondheid van werknemers en minder stress en burn-out klachten. Werkgevers hoeven op hun beurt minder geld uit te geven aan verzuimkosten.
Een alternatief voor alle generaties
Over het algemeen staan jongere generaties zoals de Millennials en Gen Z meer open voor een vierdaagse werkweek dan oudere generaties. Zij hechten ook meer waarde aan flexibiliteit op de werkvloer en zijn vaker bereid om te werken op afstand of op flexibele tijden.
Oudere generaties zoals de Baby Boomers en Gen X zijn vaak opgegroeid met het idee dat hard werken de norm is en zijn mogelijk minder geneigd om te geloven dat een vierdaagse werkweek haalbaar is. Echter, sommige van hen kunnen nog steeds geïnteresseerd zijn in het idee van een kortere werkweek, vooral als ze dichter bij pensionering komen. Kortom, er zijn generatiegebonden verschillen in de acceptatie van een vierdaagse werkweek, maar het hangt vooral af van het individu.
De vierdaagse werkweek in Nederland
Veel bedrijven in Nederland experimenteren met een vierdaagse werkweek of hebben deze manier van werken succesvol geïmplementeerd. Enkele voorbeelden zijn:
- Bol.com: de online retailer Bol.com is een van de bekendste bedrijven in Nederland die een vierdaagse werkweek aanbiedt. Het bedrijf is gevestigd in Utrecht en biedt zijn werknemers de mogelijkheid om vier dagen per week te werken tegen een hoger salaris dan de normale markttarieven.
- De Vegetarische Slager: de Vegetarische Slager is een Nederlands bedrijf dat vleesvervangers produceert en distribueert. Het bedrijf werd opgericht in 2007 en is sindsdien enorm gegroeid. De oprichter Jaap Korteweg is van mening dat een kortere werkweek zijn medewerkers gelukkiger en creatiever maakt, en heeft daarom besloten om een vierdaagse werkweek aan te bieden.
- ING Nederland: ING Nederland startte in 2020 een pilot om te experimenteren met een vierdaagse werkweek. Het bedrijf wilde de productiviteit van medewerkers verhogen en hen meer flexibiliteit bieden. De pilot was een succes en inmiddels hebben ruim 5.000 medewerkers de mogelijkheid om vier dagen per week te werken.
Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedrijven geschikt zijn voor de vierdaagse werkweek en dat de effecten ervan kunnen variëren afhankelijk van de specifieke sector en bedrijfsomstandigheden. Uiteindelijk is de keuze voor een vierdaagse werkweek aan de werkgever en werknemer om samen te beslissen, gebaseerd op de behoeften van het bedrijf en de werknemer.