Highlights van het WEF 2023
Ook dit jaar werd het World Economic Forum weer georganiseerd in Davos, Zwitserland, met als thema ‘Samenwerken in een verdeelde wereld’. Onder de vele onderwerpen die op de agenda stonden werden ook drie trends die de wereld van werk sterk beïnvloeden behandeld: de groene transitie, digitalisering en het tekort aan arbeidskrachten.
Denis Machuel, CEO van de Adecco Group, was ook aanwezig. Samen met Bettina Schaller, SCP Head of Public Affairs sprak hij over talentschaarste en het belang van bij- en omscholing. Om het probleem rondom talentschaarste op te lossen moeten bedrijven samenwerken met de publieke sector, zo klonk de conclusie.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie sprak over een nieuwe Europese Green Deal en riep 2023 uit tot ‘het jaar van de vaardigheden’. Met andere woorden: de drie eerder benoemde trends kwamen veel aan bod. We zetten de highlights voor jou op een rij:
1. Mensen centraal stellen
Tijdens zijn eerste bezoek aan Davos als CEO van de Adecco Group beschreef Denis Machuel de belangrijke rol van mensen bij het oplossen van wereldproblemen:
''Nu meer dan ooit moet de wereld zijn aandacht verleggen naar de mens, want de meest cruciale factor voor het oplossen van de uitdagingen waarmee samenlevingen over de hele wereld worden geconfronteerd, zijn mensen."
Mensen moeten op de eerste plaats komen te staan, zo laat je zien dat je ze waardeert. Dit doe je door een omgeving te creëren waarin werknemers zichzelf kunnen zijn, zich gewaardeerd voelen en de mogelijkheid hebben om te groeien. Valerie Beaulieu, Chief Sales and Marketing Officer bij de Adecco Group voegde eraan toe dat empathisch leiderschap van groot belang is om talent te behouden.
2. Vaardigheden zijn de nieuwe valuta
De wereld van werk verandert continu. Daarom is het belangrijk dat werknemers de vaardigheden hebben om dit bij te benen. Ursula von der Leyen vertelde in haar toespraak over de ernst van het tekort aan vaardigheden, iets wat ook door werknemers gevoeld wordt. Uit onderzoek van de Adecco Group blijkt namelijk dat 77 procent van de werknemers het gevoel heeft niet over de vaardigheden voor de toekomst te beschikken. De oplossing ligt volgens Ursula in het creëren van een omgeving waarin werknemers de mogelijkheid hebben om te blijven leren.
Allen Blue, VP Product Management en medeoprichter van Linkedin legde uit dat werkgevers verder moeten kijken dan kwalificaties en diploma’s zodat de talentpool groter wordt. Christophe Catoir, president van Adecco, deelde de mening van Allen en vulde daarop aan:
"Toen ik 27 jaar geleden mijn carrière bij Adecco begon dacht ik nooit na over een stap buiten Finance. Het is dankzij mijn leidinggevende dat ik een carrièrestap kon maken in de richting van Sales. Door leidinggevenden te leren iemands potentie en motivaties te herkennen, kunnen ze een begeleidende rol spelen in de ontwikkeling van werknemers.''
3. Technologie die vaardigheden voedt, niet vervangt
Als we mensen op grote schaal willen bijscholen, is snelheid essentieel. Technologieën zoals augmented reality (AI) en kunstmatige intelligentie kunnen helpen het tempo op te voeren. AI kan bijvoorbeeld de benodigde vaardigheden binnen een bedrijf inzichtelijk maken zodat duidelijk wordt wie moet worden bijgeschoold. Zo onderzoek je op grote schaal hoe elke werknemer het beste geholpen is.
Uit recent onderzoek van Accenture onder 570 CEO's blijkt dat echte topproductiviteit ontstaat wanneer data, technologie en mensen volledig benut worden. Slechts vijf procent van de wereldwijde organisaties doet dit effectief. Deze bedrijven leggen de nadruk op het halen van waarde uit technologie en het creëren van talent binnen hun bedrijf. De combinatie is essentieel. Alleen naar data en technologie kijken levert een toename in productiviteit van vier procent op. Het opnemen van het menselijke element zorgt voor een toename in productiviteit van elf procent. Conclusie: technologie kan talent niet vervangen, je moet ze samenbrengen.
4. Verdeeldheid
Versnippering vind je overal, ook in de wereld van werk. Zo zie je bijvoorbeeld dat de mogelijkheid om duurzame vaardigheden te leren vooral in de rijkste en meest ontwikkelde landen voorkomt. Ontwikkelingslanden lopen op die manier achterstand op. Vergelijkbare kloven zijn te vinden op het gebied van digitalisatie. Ook al is het aantal mensen dat digitaal is uitgesloten voor het eerst gedaald tot minder dan drie miljard wereldwijd, toch blijven er aanzienlijke uitdagingen bestaan. Zelfs onder degenen die wel toegang hebben tot digitale technologieën bestaan er generatie- en genderkloven.
"De grootste uitdaging waar we als samenleving mee te maken hebben is volgens mij ongelijkheid", bekent José María Álvarez-Pallete López, CEO van Telefónica. ‘’De technologiegolf gaat ervoor zorgen dat miljoenen banen verdwijnen én miljoenen banen ontstaan. We moeten die overgang op de juiste manier aanpakken, anders krijgen we te maken met sociale onrust." Feit is dat we allemaal in dezelfde storm zitten, maar niet allemaal in hetzelfde schuitje.