Hoe vitaal ben jij? – Check deze 5 quick tips!
Vitaliteit betekent gezondheid in zowel lichaam als geest. Door vitaal te zijn, voel je je goed en geniet je van het leven. Dit gevoel is misschien niet elke dag aanwezig, maar over het algemeen draagt vitaliteit bij aan een gevoel van geluk en tevredenheid. Dus, hoe vitaal voel jij je vandaag? Lees de onderstaande tips en ontdek of je de juiste keuzes maakt voor een vitaal leven!
1. Creëer zelf een positieve start van je dag!
Wist je dat: uit een onderzoek onder 3.600 mensen is gebleken dat 90 procent van de mensen meteen naar hun telefoon grijpt als ze wakker worden. Als je je dag een goede start wilt geven, is dat niet de beste keuze. Je stelt jezelf namelijk direct bloot aan allerlei informatie en prikkels.
Wat je beter kunt doen? Aan het begin van de dag kort nadenken over hoe je je voelt en wat je die dag wilt bereiken. Dat hoeft niet tot in detail, in grote lijnen is goed genoeg. Je zult merken dat als je bewust deze keuze maakt, het een positieve invloed heeft op je energieniveau.
2. Kies voor slimme eetgewoontes
Je herkent het misschien wel: In de haast pak je 's ochtends snel nog een boterham mee of besluit je later op de dag lunch te kopen. Dit kost niet alleen geld, maar geeft je ook minder controle over je eetkeuzes. Hoewel je in de winkel nog steeds gezonde opties kunt vinden, heb je minder tijd om te letten op je suikerinname en de hoeveelheid verzadigde vetten die je consumeert.
Een verstandigere keuze is om de avond ervoor je maaltijd voor de volgende dag klaar te maken. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat je bewuster nadenkt over wat je eet.
3. Breng je stresslevel omlaag
Soms stapelen de taken zich op en zie je door de bomen het bos niet meer. Dit kan ertoe leiden dat je taken steeds voor je uitschuift omdat ze te groot en onhaalbaar lijken. De beste aanpak is om 's ochtends te bepalen welke taken het belangrijkst zijn en vervolgens te bedenken hoe je ze gedurende de dag effectief kunt afronden. Voelt een taak te groot? Verdeel deze dan in kleinere stukjes. Onderzoek uitgevoerd door Oettingen en Gollwitzer in het 'Journal of Personality and Social Psychology' heeft al jaren geleden aangetoond dat het stellen van specifieke, haalbare tussenstappen (subdoelen) je helpen om uiteindelijk je grote doel te bereiken. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd en brengt je stresslevel omlaag.
4. Maak contact met anderen
Mensen zijn van nature sociale wezens, en daarom is het belangrijk om voldoende sociale interactie te hebben met anderen. In deze tijd, waarin veel mensen hybride werken, kan dat soms een uitdaging zijn. Het is daarom een goed idee om regelmatig (ook online) momenten met collega's in te plannen waar je niet alleen over werk praat, maar ook de tijd neemt om bij te praten. Dit leidt tot een fijne samenwerking en creëert een positieve werkomgeving, waardoor je meer werkplezier hebt.
5. Voldoende bewegen
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar voldoende beweging is echt belangrijk. Als je 8 uur per dag werkt, is het nodig om minstens 1 uur te bewegen. Dat klinkt misschien als veel, maar met een beetje creativiteit is het goed te doen. Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens je pauze, kies voor de trap in plaats van de lift, of loop even mee met een collega die je vraagt of je koffie wilt. Zorg er ook voor dat je deze bewegingsmomenten regelmatig inplant. Hoewel werken belangrijk is, is het niet gezond om urenlang achter je scherm te zitten. Af en toe je benen strekken, een kopje thee halen, of een korte pauze van vijf minuten nemen kan echt helpen.