Hoge verzuimcijfers? Zo kom je er vanaf!

Nederland slaagt er nog steeds niet in om het verzuimpercentage onder de 5 procent te krijgen, iets dat volgens het CBS voor het laatst lukte vóór de coronaperiode in 2019. In 2023 lag het verzuimpercentage op 5,3 procent, en ook in het eerste kwartaal van 2024 werd de 5 procent opnieuw aangetikt. Uit onderzoek van TNO blijkt dat het aantal werkgerelateerde verzuimdagen en psychische klachten onder jongere medewerkers stijgt. In totaal kampten in 2023 1,5 miljoen medewerkers met burn-outgerelateerde klachten. Verzuim heeft een grote impact op jou als werkgever, maar ook op je medewerkers. Investeren in de preventie ervan is daarom ontzettend belangrijk. In dit artikel delen we belangrijke inzichten over verzuim en leggen we je uit welke praktische stappen helpen om het verzuim in jouw organisatie succesvol terug te dringen.

Oorzaken voor verzuim

Verzuim gaat niet altijd over verkoudheid of griep; er zijn veel meer redenen waarom mensen zich (langdurig) afmelden. Als werkgever is het belangrijk om te weten wat er speelt bij je medewerkers. Oorzaken die vaak voorkomen zijn volgens het CBS:

  1. Ziekte: in 2023 kwam 63,6 procent van het verzuim door verkoudheid, griep of andere virusinfecties.
  2. Psychische aandoeningen: burn-out en andere psychische aandoeningen nemen toe. 19 procent van de medewerkers ervaart burn-outklachten en het langdurig verzuim door psychische aandoeningen steeg van 38,4 naar 40,2 procent.
  3. Werkgerelateerd verzuim: de meest voorkomende oorzaken van werkgerelateerd verzuim zijn:
Dit is een voorbeeld afbeelding Bron: CBS, TNO (NEA)

Ook organisatorische factoren zoals slecht management, onduidelijke bedrijfsstructuren en onvoldoende ondersteuning en training komen voor. Daarnaast spelen persoonlijke problemen soms een rol, zoals familie- en relatieproblemen, financiële stress en andere persoonlijke uitdagingen die de werkprestaties beïnvloeden.

Gevolgen van verzuim

Hoge verzuimcijfers hebben vanzelfsprekend een negatieve invloed op de winst van je bedrijf. Doordat medewerkers afwezig zijn, daalt de productiviteit, wat kan leiden tot vertragingen en kwaliteitsverlies. Daarnaast nemen de extra kosten en administratie verder toe.

’50 procent van frequent verzuimers vervalt op termijn in langdurig verzuim.’

- Monique, Manager Verzuimcenter Adecco



Verder verstoort verzuim de teamdynamiek. Collega's moeten het werk van afwezige medewerkers opvangen, wat weer kan leiden tot meer verzuim. Dit verlaagt de motivatie en moraal binnen het team en kan reputatieschade voor je bedrijf betekenen, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor potentiële kandidaten. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is.

Het is daarom belangrijk om de oorzaken van verzuim te herkennen en tijdig actie te ondernemen om dit te voorkomen. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Praktische tips voor verzuimpreventie

Met onze praktische tips zorg je ervoor dat verzuim geen negatieve invloed heeft op de medewerkerstevredenheid, het behalen van de gestelde doelen, en het harde werk dat jij en je team dagelijks verzetten.

Tip 1: investeer in preventieve gezondheidszorg

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om een welzijnsprogramma op te stellen met bijvoorbeeld workshops over stressmanagement, gezonde voeding en mindfulness. Let hierbij op het volgende:

✅ Betrek het team bij het kiezen van onderwerpen en bepaal vervolgens de frequentie van deze sessies.

✅ Zorg ervoor dat collega's goed geïnformeerd zijn, zodat ze weten wat er speelt en zich op tijd kunnen aanmelden.

✅ Overweeg ook of deelname vrijwillig is of verplicht. Zo voorkom je dat onderdelen uit het programma door de drukte worden gemist.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Tip 2: train je managers

Door de waan van de dag worden signalen vaak over het hoofd gezien of zelfs genegeerd, terwijl voorkomen kan worden dat een klein probleem uitgroeit tot een groter verzuimprobleem. Zorg er daarom voor dat je leidinggevenden getraind zijn in het herkennen van vroege tekenen van verzuim en in effectieve communicatie met zieke medewerkers. Zo voorkom je dat ze niet goed inspelen op medewerkers die het lastig vinden om over de reden van hun verzuim te praten.

‘Het is belangrijk met medewerkers in gesprek te blijven en goed te luisteren naar signalen die duiden op toekomstig verzuim’.

- Monique, Manager Verzuimcenter Adecco



Tip 3: bevorder gezondheid en welzijn op de werkvloer

Bepaal hoe je de gezondheid bevordert op de werkvloer. Dit doe je door:

✅ Samen met het team te bepalen wat zij nodig hebben. Misschien heeft het kantoor nieuwe ergonomische stoelen nodig, of valt het je op dat je productiewerkers niet goed ontbijten en amper pauze nemen. Het is de kunst om samen te ontdekken wat er nodig is, zodat je medewerkers zich betrokken voelen.

✅ Creëer vaste momenten waarop medewerkers de ruimte hebben om inspraak te geven. Zorg ervoor dat zij tijdens deze momenten echt het gevoel hebben dat er tijd en ruimte is voor een open gesprek, zonder dat ze het idee hebben dat zaken worden afgeraffeld vanwege de dagelijkse werkzaamheden.

Onderneem actie!

Wil je gratis en vrijblijvend sparren met een professional over het aantrekken en behouden van talent voor jouw bedrijf? Adecco denkt met je mee van A tot Z, ook over je verzuimbeleid. Neem contact op via:adecco.nl/werkgevers/contact .

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact