Internationale Vrouwendag: Vrouwen over het doorbreken van vooroordelen
In de loop van hun carrière hebben veel vrouwen het negatieve etiket "emotioneel" of "gevoelig" opgeplakt gekregen, maar datzelfde etiket kan op een man een heel andere betekenis hebben. Lees hier hoe deze vrouwen zich hebben bevrijd van hun etiketten en hun ware ik op de werkvloer hebben omarmd.
Cindy Lee, SVP Finance Adecco APAC, gevestigd in Singapore
Toen ik in een nieuwe seniorfunctie kwam en aan het team werd voorgesteld, prees een manager me als "knap". Het lijkt een compliment, maar het haalt me naar beneden omdat het me het gevoel geeft dat mijn capaciteiten werden ondermijnd en verwaarloosd.
Toen ik jong was, werd ik soms als gevoelig bestempeld, waardoor ik aan mijn capaciteiten twijfelde. Maar toen ik opgroeide en mijn ervaringen verzamelde, realiseerde ik me dat gevoelig zijn me hielp om de situatie en de mensen om me heen beter te observeren, wat me goede inzichten verschafte om met uitdagende situaties om te gaan.
Luister niet naar de woorden die anderen gebruiken om je te bestempelen en die je ongemakkelijk maken. Leer ze te negeren en concentreer je op de juiste dingen om te doen. Neem de moed om je uit te spreken en voor jezelf te vechten als oneerlijkheid je overkomt.
Jalie Cohen, Group SVP, HR Americas, gevestigd in de VS
Gedurende mijn hele carrière hebben mensen in gezaghebbende posities mij voortdurend anders genoemd. Het is gebruikt als een middel om mij te verstoten. Mensen hebben altijd de indruk gewekt dat mijn diversiteit me tegenwerkt in de bedrijfswereld.
In het begin van mijn carrière bestempelden mensen mij als een "double diversity hire", alsof dit mijn enige kwalificatie was. De kracht van alle vrouwen voor mij en de veerkracht van de black community zit in mijn DNA en de combinatie ervan is een krachtige kracht die mij "dubbel" de drive geeft om uit te blinken.
Kelsey McGee, Global Product Marketing Manager, LHH, gevestigd in de VS
Of ik nu projecten of teams leid, mijn natuurlijke energie, positiviteit en oprechte verlangen om anderen te leren kennen, overvalt mensen vaak. Ik ben wel eens nep of "te bruisend" genoemd, en er is een correlatie tussen de opvatting dat iemand die bruisend is, ook hersenloos is. Deze etiketten zouden echter niet gebruikt worden om een man op de werkvloer te beschrijven. Gelijke termen die gebruikt worden om mannen te beschrijven kunnen zijn: enthousiast, persoonlijk, extravert, zelfverzekerd, opgewekt, vol vitaliteit, charismatisch, bemoedigend.
Ik zie mijn persoonlijkheidstype als een groot voordeel op de werkplek. Een vriendelijke, enthousiaste en charismatische vrouw zijn, kan een positieve invloed hebben op het moreel, de teamgeest, open communicatie, anderen helpen aanmoedigen en nog veel meer. Ik heb een optimistische kijk op het leven en op uitdagingen, zowel op het werk als daarbuiten, wat neerkomt op een ‘growth mindset’ waar ik trots op ben.
Laat de mening van anderen je licht niet dimmen of veranderen wie je in wezen bent. Het is mogelijk om je authentieke zelf te zijn, en je werk voor zichzelf te laten spreken.
Mike Small, Group SVP, Modis Noord-Amerika, gevestigd in de VS
Als Afro-Amerikaanse man heb ik in mijn carrière te maken gehad met etikettering en ik weet hoe die etiketten mij deden voelen, dus ik kan met empathie spreken over het onderwerp van het etiketteren van vrouwen. Iemand een etiket opplakken is iets wat ik niet doe en waar ik niet in geloof. Door de labels die ik heb ervaren, voelde ik me defensief, minder dan, en alsof ik er niet bij hoorde. Dit is een kans voor ons allemaal, vanuit het perspectief van diversiteit, gelijkheid en inclusie, om in de spiegel te kijken en al onze vooroordelen en vooroordelen over elkaar te laten varen en ons echt te richten op de mensen om ons heen, de rol en verantwoordelijkheid van het individu, wat hij of zij inbrengt en zijn of haar unieke waarde. Ik heb twee dochters en twee zonen, en ik wil ervoor zorgen dat al mijn kinderen op een gelijk speelveld kunnen concurreren.
Heb ik in mijn ervaringen in het bedrijfsleven in Amerika gezien dat sommige van onze vrouwelijke collega's dit soort etiketten opgeplakt kregen? Het antwoord is ja. Het advies en de raad die ik heb is:
Zorg ervoor dat je een goede mentor hebt en/of dat je met iemand spreekt die je kan begrijpen en die je advies en raad kan geven in een boetevrije omgeving. Het is ook heel belangrijk om een schouder te hebben om op te leunen als we steun nodig hebben.
Zorg ervoor dat je behulpzaam bent voor anderen. Wees hoopvol en prijs anderen die promotie maken, erkend en beloond worden. Dit is een geweldige manier om terug te geven en anderen te promoten, wat vandaag de dag het beste deel van mijn baan is! Het haalt je uit jezelf en je voelt je altijd beter nadat je iemand anders hebt geholpen.
Verwacht ik dat sommige van onze geweldige vrouwelijke leiders het van mij en anderen binnen onze branche zullen overnemen? Het antwoord is ja. Ik ben zeer hoopvol en optimistisch.
Ik zou mijn antwoord op de oorspronkelijke vraag willen afsluiten met drie eigenschappen die enkele van mijn succesvolle vrouwelijke collega's in de praktijk hebben gebracht en die ieder van ons in de praktijk kan brengen:
Neem plaats aan de tafel en ga niet achterin de kamer zitten. Ga in het midden van de directietafel zitten en zorg ervoor dat je genoeg ruimte inneemt
Wees verantwoording verschuldigd aan jezelf en reik naar achteren en trek iemand anders er doorheen door je ervaringen en je hoop te delen en de beste versie van jezelf te worden.
Zorg voor een goede mentor.
Reshma Ramachandran, Group SVP, Head of Transformation, gevestigd in Zwitserland
Toen ik voor het eerst vanuit mijn eigen land begon te werken, was ik me erg bewust van het feit dat ik meestal de enige vrouw van kleur was in een team of groep. Ik realiseerde me ook dat ik minstens drie keer zoveel moeite moest doen als anderen met privileges om geaccepteerd te worden. Dit resulteerde er vaak in dat mijn toenmalige managers me zeiden dat ik te emotioneel of te defensief was wanneer ik me verzette tegen dingen die juist belangrijk waren voor de projecten die ik leidde. Voor mezelf opkomen werd vaak, en wordt waarschijnlijk nog steeds, gezien als emotioneel en defensief.
Gedurende mijn hele carrière hebben mensen in gezaghebbende posities mij voortdurend anders genoemd. En ja, ik ben anders en dat is de fundamentele definitie van diversiteit. Het is gebruikt als een middel om me uit te sluiten, om me uit machtsposities en beslissingen te houden. Mensen hebben altijd de indruk gewekt dat mijn diversiteit me tegenwerkt in de bedrijfswereld.
Voor elke persoon die mij een etiket opgeplakt heeft, heb ik vele anderen gehad die ervoor gekozen hebben om te zien wie ik ben, zoals ik ben. Laat je niet door een paar mensen en hun etikettering weerhouden om je dromen na te jagen. De toekomst van werk is inclusief - want degenen die ons nog steeds als "anders" zien, zullen simpelweg ten onder gaan. Zonder inclusie, is er geen diversiteit. Zonder diversiteit is er geen innovatie. En zonder innovatie zullen bedrijven gewoonweg ten onder gaan.
Valerie Beaulieu, Chief Sales & Marketing Officer bij The Adecco Group, gevestigd in Zwitserland
Ik kan me niet herinneren hoe vaak ik van mannelijke collega's te horen heb gekregen dat ik "te assertief" was, terwijl ik in werkelijkheid niets meer dan een geïnformeerd standpunt deelde met het zelfvertrouwen van een man.
Wanneer je groeit als leider, voelt het voor een vrouw vaak als een catch-22: om uit de rangen te voorschijn te komen, wordt van je verwacht dat je "leiderschapstrekjes" vertoont zoals assertiviteit en zelfvertrouwen. Maar als je dat doet, krijg je onmiddellijk te maken met de gevolgen van het doorbreken van vrouwelijke stereotypen en een echte "likeability" straf, die op zijn beurt je kans op promotie in gevaar kan brengen.
Hoe graag ik ook zou willen dat vrouwen en mannen niet verschillend beoordeeld worden voor hetzelfde gedrag, zou ik toch aanraden om in de tussentijd, zonder je zelfvertrouwen te laten varen, warmte te brengen in je competentie door de taal te verzachten, stereotypen te verzoenen en je vooruit te helpen.
Corinne Ripoche, Regionaal President, Adecco Americas, gevestigd in de V.S.
Als opkomend professional werd ik vaak bestempeld als "te vroeg" en "te ambitieus". Te vroeg om een belangrijke baan aan te nemen, zelfs als die werd aangeboden aan een man met gelijke of mindere kwalificaties. Mijn ambitie werd gezien als arrogantie.
Toen ik midden 30 was, werd ik gepasseerd voor een leidinggevende functie. De CEO zei dat ik slim was, alle competenties had, dat mijn man blij mocht zijn dat hij mij als zijn vrouw had - maar dat het te vroeg voor me was om een grotere rol te spelen. Ik hoorde dat de functie was aangeboden aan een man met minder ervaring, maar dat het zijn ambitie was die hem onderscheidde. Mijn ambitie werd gezien als gerechtigd of dwaas, terwijl de ambitie van mijn mannelijke collega de positieve eigenschap was die hem de rol opleverde.
Te lang hebben we een werkcultuur gehad die mensen in hokjes plaatste. Erken dat je in een hokje zit, maar doorbreek het en bouw in plaats daarvan een netwerk op. Vrouwelijke talenten, vooral in het begin van hun carrière, moeten hun sterrenbeeld in kaart brengen. Breng, met jezelf in het midden, je promotors, mentors, sponsors en zelfs je tegenstanders in kaart. Met je doelen voor ogen en je doel in je hart, leun je op je medestanders om je te helpen je carrière te laten groeien en je vaardigheden te versterken.
Kijk naar de motieven van je tegenstanders of de vermeende redenen achter je label. Vaak is het omdat ze geïntimideerd of onwetend zijn. Onthoud dat dat hun schuld is, niet de jouwe. Verlies nooit je stem of ambitie om je doelen te bereiken. Ze zijn misschien niet klaar om je ambitie te verwelkomen, maar velen in je constellatienetwerk zijn dat wel.
Philippe Martinez, Global Head of Solutions, Adecco, gevestigd in Zwitserland
Generieke uitspraken over seksuele geaardheid, ras, religie, CEO, of Olympische kampioenen slaan nergens op! Omdat ik zelf homo ben en deel uitmaak van een minderheid, heb ik geleden onder het feit dat ik ben gemerkt en hopelijk maak ik nooit dezelfde fout met betrekking tot vrouwen. Als leider, als manager, als collega, verhef je stem krachtig wanneer je zoiets hoort.
Luister niet en wees jezelf, wees authentiek, probeer niet mannelijk te kopiëren. Geef om je team, collega's en klanten en toon de "bekrompenen" dat ze er diep naast zitten!
Gordana Landen, CHRO van de Adecco Group, gevestigd in Zwitserland
Het is heel belangrijk dat wij, als vrouwen en ouders, het gevoel hebben dat we zowel een carrière als de zorg voor ons gezin aankunnen. De enige angst die ik heb, is dat vrouwen uiteindelijk de grootste last voor hun gezin zullen dragen als gevolg van de historische rolpatronen of zelfs onbewuste vooroordelen. Het is belangrijk om een basis te leggen van gedeelde verantwoordelijkheid voor de zorg voor kinderen met je partner en steun te krijgen van familie, vrienden, werk en overheidsinitiatieven.
Daarom zijn we er trots op dat we bij de Adecco Group onze richtlijnen voor Het Nieuwe Werken hebben. Deze richtlijnen helpen onze leidinggevenden om het juiste gedrag te stimuleren, zodat er een gezonde balans ontstaat tussen persoonlijke en professionele behoeften. Bijvoorbeeld hoe onze collega's kunnen profiteren van hybride werken, slim plannen en verantwoordelijkheid nemen voor ons welzijn. Op die manier krijgt iedereen de kans om deel uit te maken van de wereld van werk, ongeacht geslacht. Talent telt, geen labels.
Bij de Adecco Group streven we naar gendergelijkheid op leidinggevend niveau tegen 2030. We maken deel uit van Paradigm for Parity, een coalitie van bedrijfsleiders die zich inzet voor het wegnemen van genderkloven in leiderschap in bedrijven.
Alain Dehaze, CEO van de Adecco Group
Internationale Vrouwendag en de Maand van de Vrouwengeschiedenis zijn voor mij een moment om na te denken over hoe we allemaal meer kunnen doen om gendergelijkheid op de werkplek te bereiken. Ik ben trots op de vooruitgang die ons bedrijf heeft geboekt - de helft van onze Raad van Bestuur is vrouw, en een derde van ons Executive Committee - maar het is duidelijk dat we nog meer moeten doen.
Bij de Adecco Group geloven we in talent, niet in labels. Hoe versnellen we onze overgang naar een volledig gelijke wereld? Gedeeltelijk door ons bewust te zijn van vooroordelen en actief vorm te geven aan een cultuur van bewuste integratie door middel van onze woorden en daden. Luisteren naar en erkennen van de ervaringen van mensen met vooroordelen op het werk is zo'n belangrijke stap op onze collectieve reis naar gendergelijkheid en -gelijkheid.