Minder strenge regels voor arbeidsmigranten in EU-landen

Binnenkort krijgen arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie meer flexibiliteit om van baan te veranderen, nadat de EU-lidstaten nieuwe afspraken hebben goedgekeurd. Deze beslissing komt voort uit de groeiende behoefte van Europese werkgevers om buitenlandse werknemers aan te trekken en te behouden, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt.

Op dit moment zijn arbeidsmigranten beperkt tot één werkgever met hun werkvergunning, wat soms misbruik en uitbuiting in de hand werkt. Bovendien worden goed geschoolde arbeidskrachten verplicht direct te vertrekken als hun werkgever bijvoorbeeld failliet gaat. De nieuwe regels zijn bedoeld om deze situatie te verbeteren. Na ontslag krijgen arbeidsmigranten drie maanden de tijd om een nieuwe baan te vinden in het EU-land waar ze verblijven. Voor degenen die al minstens twee jaar in de EU werken, wordt deze zoekperiode verdubbeld.

EU-landen krijgen de mogelijkheid om in hun eigen wetgeving op te nemen dat werknemers met een tijdelijke werkvergunning een bepaalde minimale periode bij een werkgever moeten blijven werken voordat ze van baan kunnen wisselen.

Deze nieuwe regels zullen naar verwachting binnen twee jaar van kracht worden.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact