Talent aantrekken in de nieuwe wereld van werken op afstand
19 augustus 2021 - Nu de wereld van het werk verandert, kiezen talenten steeds vaker voor een leven als zogenaamde digitale nomade. Verschillende landen geven inmiddels al hun eigen visa voor deze digitale nomaden uit. Hoe spelen we in op dit op nieuwe type werknemer en deze nieuwe wijze van op afstand werken?
Open je laptop op een Grieks strand. Installeer jezelf in je kantoor voor een dag in een klein dorp op Antigua en Barbuda. De pandemie heeft een enorme impact gehad op de manier waarop we werken. Steeds meer mensen trekken naar het buitenland om te profiteren van de vrijheid die een baan op afstand biedt.
Uit onderzoek van de Adecco Group is gebleken dat in sommige West-Europese landen het aantal vacatures voor externe functies het afgelopen jaar met meer dan 150% is gestegen. Het grootste gevolg van de groeiende mogelijkheden voor werken op afstand? Steeds meer werknemers kiezen voor een leven als digitale nomade waarbij ze op verschillende plekken verspreid over de hele wereld kunnen verblijven. Vóór de pandemie koos slechts een klein deel van de werknemers voor een dergelijk bestaan.
Steeds meer landen wijzigen hun immigratiebeleid om dit soort buitenlandse werknemers tegemoet te komen. Estland, het eerste land waar buitenlandse ondernemers een licentie mogen verlenen voor een in de EU gevestigde online onderneming, biedt buitenlanders, voornamelijk werkzaam op het gebied van technologie en finance, de mogelijkheid om een visum als digitale nomade aan te vragen. Dit visum is één jaar geldig.
Griekenland is ook van plan om visa voor digitale nomaden beschikbaar te maken, zodat internationale werknemers met externe functies vanuit Griekenland kunnen werken.
Dit visum kan worden gecombineerd met belastingvoordelen om permanente investeringen aan te trekken.
De eilandstaat Antigua en Barbuda in het Caribisch gebied biedt een tweejarig NDR-visum (Nomad Digital Residence) voor externe werknemers die over de middelen beschikken om voor die periode in hun eigen levensonderhoud en dat van hun gezin te voorzien.
Ook andere landen werken aan een nieuw beleid die mensen de mogelijkheid biedt om te verhuizen en voor lokale werkgevers te gaan werken.
Singapore hoopt met het nieuwe visumprogramma Tech.Pass, bedoeld om toptalenten uit de techwereld te trekken, zijn ambities te kunnen waarmaken om uit te groeien tot een belangrijke techhub. En Finland biedt mensen uit de techindustrie de mogelijkheid om gratis 90 dagen in Finland te komen wonen om zo meer internationale techprofessionals te trekken.
De manier waarop we naar talenten zoeken en deze talenten benaderen, ontwikkelt zich sneller dan ooit. Landen en bedrijven over de hele wereld moeten zich snel aanpassen om niet met lege handen achter te blijven. Nu steeds meer werknemers deze flexibele levensstijl overwegen, is het tijd om de gevolgen van deze verandering te onderzoeken en te bepalen hoe we kunnen inspelen op deze nieuwe manier van werken.
Arbeidsbeleid moderniseren
Nu de wereld van werk door flexibelere regelingen verandert, doen landen hun best om in te spelen op die verandering. Bepaalde landen hebben al gereageerd door het concept van werken op afstand in hun wetgeving en strategieën op te nemen.
Ierland heeft een strategie voor werken op afstand gepubliceerd waarin de invoering van een belastingregeling voor zowel werkgevers als werknemers is opgenomen. Dit bevordert en ondersteunt het werken op afstand, inclusief acties ter verbetering van de infrastructuren die dit mogelijk maken, zoals de landelijke aanleg van snelle breedbandverbindingen. Het land heeft ook zijn goedkeuring gegeven aan Right to Disconnect (recht op ontkoppeling) als onderdeel van de landelijke strategie voor werken op afstand. Onder dat Right to Disconnect-beleid hebben werknemers het recht om buiten normale kantooruren niet bereikbaar te zijn, zodat ze geen extra werkzaamheden, zoals het beantwoorden van e-mails, hoeven uit te voeren.
In Italië wordt een model voor 'slim werken' gehanteerd dat is gebaseerd op een juridisch kader dat werknemers meer onafhankelijkheid en flexibiliteit biedt ten aanzien van waar en wanneer zij werken. Onder dit kader zijn werknemers onafhankelijker met betrekking tot hun werkuren en -locatie.
Eerder dit jaar is in Oostenrijk een richtlijn ten aanzien van werken op afstand van kracht gegaan waarin wordt bepaald dat telewerken alleen is toegestaan met wederzijdse instemming van zowel de werkgever als de werknemer.
Ook in Argentinië is nieuwe wetgeving met betrekking tot werken op afstand ingevoerd, onder andere op het gebied van werkuren, de verantwoordelijk van de werkgever voor het leveren van apparatuur én het recht op onkostenvergoeding van werknemers.
Als reactie op enkele van de door COVID-19 ingezette wereldwijde trends onder het personeelsbestand, heeft de Adecco Group enkele beleidsaanbevelingen aan overheden gedaan. Zo hebben we gepleit voor een terugkeer naar een open economie via een gemoderniseerd, vraag gestuurd arbeidsmigratiebeleid.
De uitdagingen van werken op afstand
Ondanks de vele voordelen brengen flexibele arbeidsregelingen ook uitdagingen met zich mee voor bedrijven, werknemers en overheden:
- Management: voor het effectief leidinggeven aan teams op afstand zijn bijvoorbeeld andere vaardigheden vereist dan voor teams op locatie. Ook het om- en bijscholen van op afstand werkers vereist een andere en flexibelere aanpak. Coaching is de beste manier voor leidinggevenden om de soft skills op te doen die nu zo in trek zijn.
- Beveiliging van informatie: de grootte van een bedrijf speelt hierbij geen rol. Werknemers die op afstand werken, kunnen via een externe WiFi-verbinding toegang krijgen tot gevoelige gegevens, waardoor bedrijven kwetsbaarder zijn voor cyberdreigingen. Bedrijven kunnen tot de conclusie komen dat ze meer moeten investeren in cyberbescherming en het bijscholen van werknemers op het gebied van IT-beveiliging.
- Belastingen: dan is er ook nog het complexe vraagstuk van belastingen en de legaliteit van het grensoverschrijdend laten werken van werknemers. In de VS kunnen de belastingverplichtingen bijvoorbeeld al afwijken voor werknemers die in een andere staat werken. Voor bedrijven is de regeling afhankelijk van de locatie van werknemers en de duur van hun verblijf in het buitenland.
- Vennootschapsbelasting: als een werknemer in een ander land werkt, moeten bedrijven ook in overweging nemen hoe vennootschapsbelasting in het tweede land werkt. Fouten kunnen kostbaar zijn. Het kan een werkgever bijvoorbeeld duur komen te staan als deze verzuimt de contracten aan te passen van werknemers die naar het buitenland verhuizen. Dit betekent ook dat er aparte salarisadministraties moeten worden opgezet in andere landen.
- Werk gerelateerde onkosten: er moet ook rekening worden gehouden met andere onkosten, bijvoorbeeld voor IT-apparatuur, internettoegang en basisvoorzieningen, wanneer werknemers ervoor kiezen om vanuit een ander land te gaan werken. Overheden moeten mogelijk bij wet bepalen welke werkgerelateerde kosten door de werkgever moeten worden gedragen.
- Andere onkosten: zowel bedrijven als landen moeten ook nadenken over verschillende andere onkosten, zoals de sociale premies van werknemers en de wijze waarop werknemers worden gedekt door een zorgverzekering. Iemand die geen belasting hoeft te betalen in het buitenland, moet mogelijk wel in twee landen sociale premies betalen.
Gelijke kansen voor iedereen
Moeten werknemers die op afstand werken anders worden beloond, afhankelijk van waar ze wonen? Het salaris van een digitale nomade is een heikel punt en een cruciale kwestie die bedrijven moeten oplossen voor hun toekomstige strategie voor het aantrekken van talent.
Historisch gezien is de woonplaats van een werknemer vrijwel altijd bepalend geweest voor de beloning, waarbij rekening werd gehouden met de kosten van levensonderhoud en markttarieven om een salaris te bepalen. De afgelopen twaalf maanden klinkt de roep om op waarde gebaseerde salarissen in plaats van op locatie gebaseerde salarissen echter steeds luider.
Sommige bedrijven hebben besloten om voor hun nieuwe kaders voor werken op afstand een salarisbeleid op basis van locatie te implementeren. Techgigant Facebook stelt dat mensen die ervoor kiezen om te werken waar de kosten van levensonderhoud lager zijn, mogen verwachten dat ze ook minder betaald krijgen. Bij Spotify heeft de keuze voor een woonplaats daarentegen geen enkele invloed op het salarisniveau.
De mogelijke kostenbesparingen van een salarisbeleid op basis van locatie kunnen weer door het bedrijf worden geïnvesteerd om groei te stimuleren, werknemers bij te scholen en uit te breiden. Een dergelijke beslissing kan echter wel de waarde van hun aanwezige talent ondermijnen, wat cruciaal is voor de betrokkenheid en productiviteit, en de aantrekkingskracht van het bedrijf op ander talent.
Voor de manier waarop overheden en bedrijven naar hun beleid voor werken op afstand kijken, is het ook essentieel dat bedrijven competitief genoeg blijven om de toptalenten binnen te halen en te behouden.
Telewerkers die naar het buitenland verhuizen, kunnen de arbeidsstructuur van het nieuwe land veranderen en zo de weg vrijmaken voor een gestandaardiseerde aanpak op het gebied van salaris, loonbelasting, werknemersbelasting en sociale zekerheid.
Een model waarbij het werknemers geheel vrij staat om te werken waar ze willen, biedt enkele grote voordelen. Op deze manier komen voor bedrijven locaties met gevarieerde talentenpools binnen handbereik die anders te ver weg zouden liggen om uit te kunnen putten. Bovendien kan de grote vrijheid om hun eigen woonplaats te kiezen werknemers een grote mate van persoonlijke voldoening geven. De overgang naar een nieuw model voor werken op afstand is echter een grote transformatie voor bedrijven omdat hiervoor allerlei nieuwe administratieve uitdagingen moeten worden overwonnen en de stijlen van leidinggeven en prestatiemanagement moeten worden aangepast.
Flexibel werken kan een stimulans zijn voor de economische ontwikkeling van vele achtergestelde regio's wereldwijd. De strategie kan echter ook averechts werken als bij de werving vooroordelen ten aanzien van kandidaten uit regio's of landen met lagere kosten een factor worden. Het is heel belangrijk dat bedrijven en regeringen hun talentstrategieën heroverwegen om zich aan te passen aan de realiteit van deze massale verschuiving naar een flexibelere toekomst. Hoewel de toekomst van de wereld van werk flexibel is, moeten nog tal van vragen worden beantwoord om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke resultaat alle partijen ten goede komt.
Meer informatie?
Wilt u een afspraak maken om uw personeelsvraag vrijblijvend met ons te bespreken? We staan voor u klaar. Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op. We zijn bereikbaar tijdens kantooruren op 088-3746302.