The Great Resignation
Het klopt, miljoenen mensen nemen ontslag. Maar de reden waarom is niet overal hetzelfde en er zijn ook nog steeds genoeg mensen die op zoek zijn naar werk waar zij voldoening uit halen.
Wat is ‘The Great Resignation’?
The Great Resignation, ook wel bekend als ‘The Great Reshuffle’, is een aanhoudende trend waarbij werknemers vanaf begin 2021 massaal vrijwillig ontslag hebben genomen van hun baan. The Great Resignation is de laatste jaren een dominant thema geweest in de wereld van werk. Mensen worden zo ontevreden over hun werk dat ze massaal ontslag nemen, en er zijn er nog meer van plan om ontslag te nemen, zo luidt de analyse. (bron: Fast Company)
Maar het plaatje is gecompliceerder dan het op het eerste gezicht lijkt. In de VS en het VK is een groot ontslag aan de gang, maar niet zozeer in de rest van Europa, waar de werknemers een andere houding lijken aan te nemen. En zelfs in de VS en het VK kan niet worden gezegd dat de mensen genoeg hebben van werk, maar eerder dat ze genoeg hebben van bepaalde soorten werk, tegen bepaalde loonniveaus.
Werknemers zijn opzoek naar een goede deal
Een deel van het geografische verschil lijkt te komen doordat werknemers en werkgevers in de VS en het VK werk meer als een transactie beschouwen. Werkgevers hebben de neiging zich te concentreren op het loon als middel om hun aanbod te aantrekkelijker te maken en werknemers gaan snel ergens anders aan de slag als zij zich niet voldoende financieel beloond voelen.
In Europa daarentegen is de werkgelegenheid eerder "kleverig" te noemen. Werknemers overwegen misschien een verandering, maar zij zijn minder geneigd haast te maken. Zij zijn selectiever in waar zij in de eerste plaats gaan werken en zoeken meer dan alleen een goed loon. Een juiste balans tussen werk en privéleven is belangrijker. Het is zelfs zo dat ongeveer een kwart van de mensen die hun baan opzeggen, naar een baan gaan die minder betaalt omdat die iets biedt waar ze meer waarde aan hechten, zoals een betere bedrijfscultuur.
De juiste baan gaat over meer dan loon
Dit is overal een sterke trend, zelfs in de VS en het VK: werknemers verwachten meer van hun werkgevers dan alleen een goed loon. Ze willen zich ook op andere manieren gewaardeerd voelen. Bedrijven kunnen dat laten zien door welzijnsprogramma's aan te bieden of ondersteuning op het gebied van mental health. Dit maakt het probleem van het The Great Resignation nog groter voor bedrijven die zowel geen goed loon als een aantrekkelijke cultuur bieden. Zij zullen echt moeite hebben om mensen te vinden.
Maar werkgevers geen paniek! Sommige werknemers zijn met vervroegd pensioen gegaan of zijn als zelfstandige gaan werken, maar er zijn er ook genoeg die gewoon op de omwenteling van de afgelopen jaren hebben gereageerd en op zoek zijn naar een positieve verandering. Om die mensen aan te trekken, hebben organisaties een wervingsplan op maat nodig.
Bij Adecco fungeert met name Spanje, maar ook andere landen, als rolmodel op dit gebied - dat zou ons allemaal moeten inspireren. Nieuwe werknemers kunnen profiteren van onboarding bootcamps, krijgen 10 maandagen per jaar de tijd voor training en kunnen gebruikmaken van de digitale campus van de interne universiteit van de Adecco Group om te blijven leren. We beschouwen het als een goede gewoonte om nieuwe werknemers zicht te geven op hun volgende functie en dit soort programma's zou op grotere schaal moeten worden ingevoerd. Op deze manier bieden we medewerkers een op vaardigheden gebaseerd leertraject dat hen helpt bij het plannen van de volgende twee tot drie jaar van hun loopbaan.