Wat betekent de verplichte CSRD-richtlijn voor jou?
Vanaf 1 januari 2024 zijn steeds meer bedrijven verplicht om rapportage te doen over hun impact op mens en milieu volgens de CSRD-richtlijn. Wat dit precies inhoudt, lees je hieronder.
Wat is de CSRD-richtlijn
De Europese Unie nam eind 2022 een nieuwe richtlijn aan: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In deze nieuwe richtlijn staat omschreven dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht zijn om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De CSRD-richtlijn moet zorgen voor meer transparantie met betrekking tot duurzaamheidsinformatie.
Voor wie geldt de CSRD-richtlijn?
Via de CSRD-richtlijn wordt van grote bedrijven geëist dat zij rapporteren over zaken als biodiversiteit, mensenrechten, CO2, en andere onderwerpen met betrekking tot mens en milieu. Bedrijven die eerder al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), de bestaande Europese richtlijn over het rapporteren over duurzaamheid, moesten voldoen zijn nu verplicht zich aan de CSRD te houden. Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die voorheen buiten de NFRD vielen. Een bedrijf wordt als 'groot' beschouwd wanneer het voldoet aan minimaal twee van de drie hieronder genoemde criteria:
- Meer dan 250 medewerkers
- Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
- Meer dan 25 miljoen euro op de balans
MKB en de CSRD-richtlijn
Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026. De niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven volgen mogelijk daarna. Dit betekent overigens niet dat deze bedrijven niet eerder te maken krijgen met de CSRD-richtlijn. Wanneer je samenwerkt met grotere bedrijven en zij worden verplicht te rapporteren, kun je verwachten ook vragen te krijgen over de manier waarop je duurzaam onderneemt.
Meer weten?
Wil jij meer weten over de nieuwe CSRD-richtlijn? Bezoek dan eens www.mvonederland.nl.
Lees ook: Hoe betrek je jouw werknemers bij de groene transitie?