Zo werkt mindmappen
Categorie: Buiten je werk | 05 juni 2019
Misschien doe je het al, misschien nog niet: mindmappen. Heb je hulp nodig om creatiever te denken? Wil je je gedachten op papier zetten en ze beter onthouden? Mindmappen helpt je daarbij. We vertellen je meer aan de hand van een voorbeeld: netwerken. Met een mindmap breng je je netwerk in beeld.
Je kunt veel informatie vinden over mindmappen en er bestaan verschillende visies. In deze blog nemen we het boek Mindmappen van Tony en Barry Buzan als voorbeeld. Tony Buzan is de uitvinder van de mindmap. Hij heeft honderden miljoenen mensen geholpen om hun creativiteit te vergroten, hun geheugenvaardigheden te verbeteren en hun denkprocessen uit te breiden. Zijn broer Barry Buzan is hoogleraar in Londen. De auteurs geven in hun boek een leuk advies: ontwikkel jouw eigen manier.
Gebruik beelden
Er zijn wel een paar basisregels. Je begint met een leeg vel papier. Hierop teken je je hoofdonderwerp. Het voordeel van tekenen is dat je beelden beter onthoudt dan woorden. Wil je je netwerk in beeld brengen? Teken dan bijvoorbeeld twee mensen die in gesprek zijn.
Werk vanuit hoofdgroepen
Heb je een tekening van je hoofdonderwerp gemaakt, kijk dan welke onderwerpen daarbij passen. Dit zijn de hoofdgroepen, ook wel basale ordeningsconcepten genoemd. Bij netwerken horen bijvoorbeeld doelen, gesprekspartners, ontmoetingsplaatsen, enzovoort
Schrijf associatief
Nu het mooiste: je hoeft niet het ene niveau uit te werken, voordat je met het volgende begint. Integendeel! Je gaat juist heel associatief te werk. Waarschijnlijk kun je bij gesprekspartners meteen al verschillende subgroepen bedenken, zoals collega’s, ex-collega’s en vrienden. Dan ineens bedenk je dat je presentatie een belangrijk aandachtspunt is als je met die ex-collega afspreekt die er altijd zo tiptop uitziet. En zo hebt je weer een nieuw ordeningsconcept: aandachtspunten, met als subgroep presentatie.
Ondersteun met kleuren
Om het visuele aspect te versterken, onderstreep je de woorden of beelden met kleuren. Voor elk basaal ordeningsconcept gebruik je een andere kleur. Wil je woorden met elkaar verbinden, gebruik dan pijlen.
Bekijk je mindmap opnieuw
Ben je een uurtje bezig? De schrijvers van het boek adviseren om je mindmap te herzien. Je kunt hem het beste even wegleggen. Kijk er na een dag, week of maand nog een keer na. Zo kun je jouw mindmap telkens verbeteren en onthoud je hem beter. En dat is precies wat je wil als het om netwerken gaat: dat je altijd weet waar je staat en wat je nog moet doen.
Meer informatie:
Mindmappen, Voor een beter geheugen en creatiever denken
Door: Tony en Barry Buzan