Help, mijn reptielen- en zoogdierenbrein liggen dwars!
Categorie: Buiten je werk | juni 2022 | door Melanie van Riel
Word jij er af en toe ook een beetje gek van wanneer je graag iets wil veranderen en dat dat niet (zo snel) lukt? Ben je soms ook zo moe van alle veranderingen om je heen? Dan kun je wel eens last hebben van je reptielen,- en zoogdierenbrein….. Van je wat?!
Onze hersenen bestaan eigenlijk uit 3 verschillende breinen (Reptielen, - zoogdieren,- en mensenbrein) met in de kern ons “reptielenbrein”.
Het reptielenbrein, ofwel ons “oerbrein” dat gericht is op veiligheid, eten, onderdak enzovoort wilt altijd weten waar hij aan toe is. Zo’n vast patroon voelt prettig en veilig.
Het zoogdierenbrein is ons emotionele brein en zit als een soort schil om ons oerbrein heen. In dit “emo-brein” ontstaan pijn, angst en vreugde. Ons emo-brein wil niets van pijn en angst weten, want dat voelt naar en is vervelend.
Het mensenbrein (neo cortex) ofwel de “verhalenmaker” geeft en verwerkt constant seintjes en prikkels. Het maakt hiervan als het ware verhaaltjes. Ons mensenbrein is flexibel en kan bijvoorbeeld prima beredeneren wanneer en waarom er iets moet veranderen.
Wie is de sterkste?
Ons reptielenbrein is het sterkste brein. Hij wil niet veranderen want dat past niet in het vaste patroon van veilig en prettig. Ons zoogdierenbrein zegt dat veranderen pijn doet en eng is. Beide breinen willen dat ons mensenbrein stopt met het doorvoeren van veranderingen ook al weten we dat deze verandering bijvoorbeeld heel goed voor ons is. Ze gaan dan “dwarsliggen”, stemmen tegen en ze geven argumenten waarom deze verandering juist niet goed voor je is.
Je raadt het al, doordat jouw 3 breinen constant met elkaar in “gevecht” zijn is het moeilijk om bepaalde vaste patronen te doorbreken en te veranderen. Veranderen kost veel pijn en nog meer moeite en daar word je soms gek en moe van!
Kun je veranderen leren?
In jouw baan als assistant moet je constant flexibel en scherp zijn, zeker nu het vak zo aan het (daar heb je het al) veranderen is vanwege digitalisering en automatisering. Vroeger was je reactief en had je een uitvoerende functie, nu moet je pro-actief zijn. Jij moet vaak als eerste nieuwe digitale technieken leren want mensen komen als eerste naar jou toe met vragen.
Daarnaast zijn bedrijven constant in beweging, jij moet zorgen dat je als assistant daarin kunt meebewegen en zorgen dat je voorop loopt bij veranderingen. Dat vraagt nogal wat flexibiliteit van jou. In dit vak moet je dus goed met veranderingen om kunnen gaan en als jouw 3 breinen dan ook nog eens in gevecht met elkaar zijn over elke nieuwe verandering, dan valt dat niet mee.
Dare2Change
Maar….omgaan met veranderen kun je leren. Wil je weten hoe? Kijk dan de TS Talk van 21 april hier terug waarin trainer Sicco de Ree nader ingaat op je 3 breinen en je tips geeft hoe je jezelf er toch toe kunt zetten om te veranderen of hoe ermee om te gaan.
Wij dagen jou uit om veranderfit te worden. Samen met Sicco de Ree en de afdeling business support van PwC hebben wij de training Dare2Change ontwikkeld. Een incompany training waarmee wij assistants het gedrag aanleren om goed met veranderingen om te gaan. Meer informatie over deze training lees je hier.