Zomertijd Reflectietijd
Categorie: Buiten je werk | juni 2022 | door Inge Romkes
Onderdeel van mijn jaarlijkse routine zijn twee reflectiemomenten. Eentje rond de jaarwisseling en eentje in de zomer. En dit jaar merk ik dat mijn brein vooral bezig is met de term balans. Balans tussen rust en genoeg leuke interessante dingen. Balans tussen prikkelarme dagen en uitjes vol gezelligheid. Balans tussen lockdown en volledig open.
Tijdens de afgelopen twee jaar spraken we het meest over Corona. En nu lijken Covid en de daarbij behorende lockdown ver weg, maar soms denk ik dat ze in een hoekje zitten te wachten om weer toe te slaan. Tijdens die twee jaar zaten we in een prikkelarme omgeving (want thuis) met een hardwerkend brein (want continue veranderingen).
En nu…alle uitjes en verjaardagen worden alsnog gevierd en ook de werkagenda’s zijn vol met trainingen, netwerkbijkomsten en offline vergaderingen. Alweer een hardwerkend brein, maar dit keer in een omgeving vol met prikkels.
Mijn brein heeft het zwaar. Tijd voor een stukje zelfreflectie dus.
Waarom reflecteren we ook alweer?
Bij zelfreflectie draait het om het terugkijken op jouw eigen ervaringen om daarvan te kunnen leren. Zelf reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Het draait bij reflectie altijd om jou.
Je vergroot hiermee je zelfkennis, bent je bewust van emoties die in bepaalde situaties bij jou een rol spelen en krijgt inzicht in hoe je daar naar handelt. Vervolgens kun je op basis van zelfreflectie je ontwikkelingsdoelen vaststellen. Zowel zakelijk als privé.
Als assistant heb je een dienstverlenend beroep en dat maakt dat je zo gewend bent een ander te pleasen en te helpen. Waarom willen we zo graag pleasen en helpen? Omdat dit goede gevoel ons zelfvertrouwen gelijk vergroot én we ons gewaardeerd door de ander voelen.
In andere gevallen kan het ook conflictvermijding zijn. Als ik “nee” zeg, welke gevolgen gaat dat dan krijgen?
Wel weet ik inmiddels dat goed voor mijzelf zorgen erg belangrijk is. Dit doe ik onder andere door mijn planning goed te bewaken. Hierdoor houd ik tijd over voor de dingen die ik belangrijk vind.
Levenswiel
Zelf ben ik ooit gestart met een stukje reflectie aan de hand van het levenswiel. Dit is een tool die je kunt gebruiken om te reflecteren op je leven. In het levenswiel is je leven onderverdeeld in tien aandachtsgebieden en voor ieder onderwerp beoordeel je hoe tevreden je nu bent over je huidige situatie. Het levenswiel bestaat uit de volgende categorieën:
1. Carrière: hoe tevreden ben je met het werk dat je doet en de ontwikkeling die je daar door maakt. Hoeveel plezier haal je uit je werk?
2. Financiën: hoe tevreden ben je met je salaris en de hoeveelheid spaargeld die je hebt. Hoe tevreden ben jij over de manier waarop jij met je geld omgaat?
3. Plezier en ontspanning: hoe tevreden ben je met de hoeveelheid vrije tijd die je hebt, hoe je die besteed en hoeveel plezier je hieruit haalt?
4. Vrienden en familie: hoe tevreden ben je met de hoeveelheid vrienden/familie in je leven, de persoonlijkheden die je om je heen hebt en hoe vaak je deze mensen ziet?
5. Liefdesleven: hoe tevreden ben je met je liefdesleven en in het geval van een relatie, hoe tevreden ben je over de relatie met je partner?
6. Persoonlijke groei: hoe tevreden ben je over de vooruitgang die je op persoonlijk vlak maakt, de dingen die je leert en de nieuwe ervaringen in je leven?
7. Gewoontes en routines: hoe tevreden ben je over de gewoontes en routines die je in je leven hebt?
8. Gezondheid: hoe tevreden ben je over je fysieke gezondheid, je mentale gezondheid, wat je eet en hoeveel je beweegt?
9. Thuis: hoe tevreden ben je over je woonsituatie, de locatie waar je woont en hoe je leefomgeving/thuis eruit ziet?
10. Spiritualiteit en zingeving: hoe tevreden ben je over je maatschappelijke bijdrage, je religie of spirituele overtuiging en hoe je anderen helpt?
Hoe vul je een levenswiel in?
Je beoordeelt voor elke categorie hoe tevreden je bent op een schaal van 1 tot 10 en wat jouw ideale situatie zou zijn. Om je hierbij te helpen kan je de volgende vragen per categorie stellen:
- Hoe ziet je ideale situatie in deze categorie eruit?
- Hoe ziet je huidige situatie eruit?
- Welke veranderingen (positief of negatief) heb je het laatste half jaar doorgemaakt?
- Wat zit je in de weg om je ideale situatie te bereiken?
Daarnaast kan je meer algemeen kijken naar welke energie je het meest energie oplevert, welke het meest energie vraagt en waar je de grootste verandering in wilt maken.
Als laatst maak je het heel concreet. Je noteert per categorie hoe de situatie er over een half jaar uit moet zien en welke stappen je gaat doen. Klaar is jouw zelfreflectie en jouw levenswiel.
Over mijn eerste keer zelfreflectie schreef ik twee zomers geleden Waarom ik meer ga niksen