Waarom ik meer ga niksen en twee andere vakantie-inzichten
Categorie: Beter in je werk | 25 augustus 2020 | door: Inge Romkes programma manager
In de zomer neem ik altijd de tijd om bewust terug en vooruit te kijken. Reflecteren dus, al is dit de eerste keer dat ik het beestje bij zijn naam noem. Deze keer keek ik terug op een vreemd half jaar. Als iemand mij begin januari had verteld hoe mijn half jaar zou worden - volledig thuiswerken in een solistische rol met man, twee kleine kinderen en in een verbouwing - was ik misschien wel heel hard weggerend. Maar reflecterend op deze bijzondere tijd, realiseerde ik me dat het pittig was, maar dat ik ook nieuwe inzichten heb. Welke? Dat vertel ik je hieronder. Ook deel ik enkele inzichten van mijn collega’s.
Oververmoeide hersens
Zo tegen de zomer merkte ik dat mijn hersens druk bezig waren nieuwe acties, ideeën en digitale ontwikkelingen te verwerken, maar dat er nog maar weinig echt werk uit mijn handen kwam. Het leek alsof ik vastliep. Zelf weet ik het vooral aan het feit dat ik gewoon moe was van het thuiswerken, en van het continu aanpassen. Ik las in een artikel dat de coronacrisis ons brein heeft uitgeput. Dat artikel voelde als een feest van herkenning. Ik mocht moe zijn. Het was logisch dat ik even niets meer presteerde.
Inzicht 1: lekker niksen is belangrijk
Tijdens de zomervakantie kreeg ik door een tijdschriftartikel nog een ander inzicht; ik had te weinig genikst. Afgelopen maanden ben ik vooral bezig geweest met de dagen zo efficiënt mogelijk indelen met werk, kinderen, school en verbouwing. Een lunchwandelingetje gunde ik mijzelf niet en tijd alleen was schaars. Ik las dat niksen, zeker mensen die met hun hoofd werken, productiever en efficiënter maakt. Niksen maakt een mens creatiever, want terwijl je nikst is je hoofd bezig om informatie te organiseren. Zo ontstaan nieuwe ideeën. Alle informatie valt op zijn plek en ineens krijg je een ‘aha’ moment. Er is blijkbaar een heel netwerk in onze hersens actief als we niksen. En precies dat netwerk had ik al lange tijd niet meer aangesproken. Meer over niksen lees je in het boek van Olga Mecking: Niksen, The Dutch art of luieren.
Collega Yvette van Dijk omschreef dit mooi: ‘Vanuit mijn landelijke functie zag ik reistijd altijd als verloren tijd. Nu besef ik dat het juist de momenten in de auto zijn die zorgen dat ik het overzicht houd. De reis van de keukentafel naar de woonkamer is net wat te kort om afstand te nemen van de dag. Dus die tijd die als verloren voelde is waardevoller dan ik dacht.’
Inzicht 2: meer thuiswerken levert productiviteit en vrijheid
Ik ben snel afgeleid en praat graag met iedereen over alles mee. Gezellig, maar niet goed voor mijn productiviteit (of die van mijn collega’s). Zonder alle - goedbedoelde en positieve – ruis krijg ik meer werk gedaan. Ik blok thuis daadwerkelijk tijd om aan een project te werken en ben veel productiever. Daarnaast geeft thuiswerken mij ruimte om mijn eigen tijd in te delen. Als ik een middag even geen fut heb, pauzeer ik mijn werk om het ’s avonds zo weer op te pakken.
Collega Zoë Roorda - van Stee omschrijft deze vrijheid als volgt: ‘Thuiswerken werkt voor mij erg goed. Het geeft mij vrijheid en ik kan mij thuis beter en langer concentreren. Daarnaast scheelt het mij 1,5 uur reistijd per dag. Hierdoor houd ik meer tijd en energie over om na werktijd te sporten.’
Inzicht 3: niets vervangt de persoonlijke ontmoeting
Ondanks alle voordelen merkte ik dat het begon te wringen. Het werd steeds moeilijker om mijzelf elke dag opnieuw vanuit mijn thuiswerkplek te motiveren. In mijn rol is creativiteit erg belangrijk. En hiervoor heb ik externe prikkels nodig. Mensen die me inspireren, onverwachte ontmoetingen waar ik nieuwe inzichten van krijg of locaties waar ik ineens iets leuks zie. Ik heb ontdekt dat ik vanuit thuis veel meer oplever, maar dat ik in mijn ideale wereld nog wel regelmatig collega’s wil zien op een ontmoetingsplek.
Mieke Stapelbroek is de stabiele factor achter de receptie op het hoofdkantoor van Adecco. Zij zei het treffend: ‘werken op het hoofdkantoor is voor de meeste collega’s belangrijk. De persoonlijke interactie kunnen we nooit vervangen door digitale ontmoetingen.’
Goede voornemens
Ik sluit de zomer af met een aantal goede voornemens. Af en toe hoop ik wat collega’s op te zoeken en de belangrijkste: meer niksen. En hoe ik dat doe? Onder andere door wel die lunchwandeling te maken zonder de invulling van een podcast/ radio of gesprekspartner. Dat is een goed begin. Ook probeer ik mijn telefoon te laten liggen en soms gewoon lekker te zitten – in de tuin met een kopje koffie of op de bank met de kat op schoot. Ik weet zeker dat al die ‘aha’ momenten weer komen.