Hoe blijf je wendbaar in onzekere tijden
Categorie: Beter in je werk | 23 februari 2021 | door: Inge Romkes programma manager
Covid-19 is al bijna een jaar in ons leven. Een jaar zonder die altijd zo leuke vakantie met mijn schoonfamilie, een weekendje weg met vrienden, het vaste dagje weg in de kerstvakantie met mijn man en samenwerken op kantoor. Een jaar waarin ik veel heb gelezen, trouw mijn yoga heb gedaan, eindelijk dat Netflix abonnement heb genomen, creatieve cursussen heb gevolgd en heb gewandeld. Eindeloos gewandeld, elke dag. Wel 300 keer hetzelfde rondje, met of zonder mijn kinderen.
Ik kan goed alleen zijn, ben optimistisch en heb genoeg hobby’s. Toch merk ik dat de creatieve inspiratie steeds lastiger komt, al dat televisiekijken geen energie geeft en mijn hoofd niet altijd meer tot rust komt tijdens het wandelen. Die vaste leuke tradities, waar ik altijd naar uitkijk en die mij energie geven, ontbreken en als gevolg lijken alle dagen op elkaar.
Futureproof vaardigheden
Wendbaar zijn, veerkracht vertonen en jezelf aanpassen aan nieuwe situaties zijn essentiële vaardigheden om van toegevoegde waarde te zijn. Uit de poll die we tijdens onze webinar Transformatie van het Secretariaat lanceerden, blijkt dat 50% van de deelnemers wendbaarheid als belangrijkste trend ziet voor de toekomst van het secretariaat. Het webinar kun je hier terugkijken.
Maar wat als wendbaarheid steeds moeilijker wordt? We weten niet hoe lang we nog thuis zitten. Dat brengt onzekerheid. Door al die schermtijd raken onze hersens oververmoeid en doordat we weinig nieuwe energie opdoen, wordt het reservepotje met energie steeds leger. Hoe blijf je dan wendbaar? Graag deel ik mijn drie tips waarmee ik mijn wendbaarheid train.
Tip 1; Coronaproof activiteiten buiten je comfortzone
Je traint wendbaarheid door activiteiten te ondernemen buiten je comfortzone. Kijk maar naar de energieboost die een week sneeuw en ijs iedereen opleverde.
Het is nu wat lastiger, maar er is vast nog genoeg te bedenken. Zo gingen wij een nachtje naar een hotel-aan-zee, hadden we de week van de lekkere lunches en hebben wij net geocaching ontdekt, waarbij je al wandelend met je telefoon zogenoemde caches vindt.
Samen met mijn man ga ik nog steeds dat dagje uit, anders dan traditioneel, maar dat is juist ook leuk. In Dordrecht kan je op vrijdag, zaterdag en zondag via een voorinschrijving een leuke wandeling doen langs bruggen, dijken, door het centrum en langs to-go horecazaken. Lekker eten en een inspirerende omgeving.
Maar je kunt ook kleiner denken zoals een nieuw soort taart bakken en deze rondbrengen of eens een documentaire kijken over een onderwerp dat je normaal niet zo interesseren.
Tip 2; Verbinden
Ik raad je aan om op je werk een praatmaatje te zoeken. Eén iemand met wie je elke dag praat, lacht en klaagt. Zo raak je jouw frustraties kwijt en voel je je gehoord. En doordat je elkaar elke dag spreekt, kan je elkaar ook helpen om te blijven relativeren en positieve energie geven. Zo voorkom je de rest van dag dat je in elk ander gesprek wat je voert praat over de dingen die je nu minder leuk vindt. Ook ben ik tijdens onze wekelijkse online management meeting tegenwoordig samen met een andere collega altijd 10 minuten eerder. Dit is spontaan ontstaan, maar in die 10 minuten kunnen we even lekker kletsen en gaan we met meer verbinding de rest van de meeting in.
Vorig jaar organiseerden we een aantal keer een online sessie over zichtbaarheid. Het resultaat van de sessie was een lijst met tips over hoe je zichtbaar en van toegevoegde waarde blijft vanuit huis. Een bijkomstig en minstens zo belangrijk resultaat was dat de deelnemers zich even echt verbonden voelden met elkaar. De sessie zorgde ervoor dat ze bij elkaar zagen dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en tegen dezelfde uitdagingen aanloopt.
Tip 3; Ontwikkelen
Voor mij is het heel verleidelijk om de ene Netflix serie na de andere weg te kijken. Zeker nu het een soort van ‘verdiend’ voelt omdat het allemaal al saai genoeg is. Maar dat geeft niet die energieboost en de inspiratie die ik eigenlijk nodig heb. Iets doen waar ik iets van leer geeft dat wel. Vorige week heb ik stil gestaan bij wat ik nou eigenlijk nog wil ontwikkelen. Hierbij probeerde ik ‘voorbij’ Covid-19 te kijken. Vaardigheden als coachen en trainen op gebied van persoonlijk leiderschap en werkgeluk staan hoog op mijn lijstje. Ik heb vervolgens dit ‘klein’ gemaakt en gekeken wat ik de komende maanden kan doen om hier meer vorm aan te geven. Op dit lijstje staan nu twee boeken, een e-learning en een brainstormsessie met een trainer die mij inspireert. Groter hoef je het niet te maken, maar dat je je veerkrachtig voelt als je plannen maakt én uitvoert staat vast. En een mooie plus; je werkt nog aan je toegevoegde waarde ook.
Verheuglijstje
Onzekerheid over de toekomst geeft me soms een wankel gevoel. Hoe optimistisch ik ook ben, ik voel me ook wel eens minder wendbaar. Mijn eigen tips helpen mij de draad steeds weer op te pakken. Daarnaast heb ik een verheuglijstje gemaakt met alle leuke dingen die ik zeker ga doen zo gauw Covid19 voorbij is. Een weekendje weg, met de schoonfamilie of met vrienden staat met stip bovenaan. Waar verheug jij je het meest op?
Wil je je ook ontwikkelen? Wij bieden verschillende trainingen aan. Misschien bieden we iets aan voor op jouw verheuglijstje?